"Телеграф": Британци желе да Зеленски користи "сторм шедоу" против Русије

Разлог због кога се Даунинг стрит по овом питању не оглашава јавно јесте ризик од конфликта са Америком

Велика Британија подржава украјинску употребу пројектила "сторм шедоу" у Украјини, али јавно не охрабрује Кијев да то ради, због забринутости да би тако нешто изазвало свађу са САД, јавља британски "Телеграф".

Владимир Зеленски је више пута тражио оружје које може избећи непријатељски радар и употребити се за удар дубоко у Русији, а како британски медиј подвлачи, "Даунинг стрит то подржава". Проблем је у томе што се ракете углавном користе заједно са поверљивим америчким системима, за шта је потребна дозвола Вашингтона.

"Телеграф" сазнаје да Велика Британија није упутила званичан захтев САД да Украјина употреби ракете унутар Русије, а разлог је и јасно изражена забринутост САД због тог потеза.

Извор из Беле куће рекао је за "Телеграф" да Бајденова администрација брине да би њихова употреба, чак и без одобрења САД, могла да ескалира ствари и да доведе до увлачења америчких трупа у сукоб.

Зато Кир Стармер покушава да избегне конфликт око овог питања, па заузима "консултативни приступ" у преговорима са САД.

Сједињене Државе су приватно жалиле због британског приступа давању војне опреме Украјини. Када је Грант Шапс, као тадашњи министар одбране, инсистирао на томе да Кијев нападне руске ратне бродове на Криму, Америка је била опрезнија.

Извори су тада рекли да су британске одлуке да постане прва западна држава која је донирала главне борбене тенкове и настојање земље да испоручи борбене авионе Ф-16 изазвале љутњу у Вашингтону, а званичници су веровали да Велика Британија покушава да их натера на сличне одлуке.

"САД се више плаше ескалације него ми, јер би они с том морали да се носе. Ми не. Они би, на крају крајева, морали да покупе комаде. Мала Британија не може да се бори против Русије", рекао је "Телеграфов" извор.