Свет

Нова подвала: Изборне комисије не дају РФК-у да се повуче с гласачких листића у кључним државама

Изборни званичници у две "колебљиве" државе одлучили да Кенедијево име остане на гласачким листићима, упркос његовој одлуци да одустане од избора и подржи Трампа
Нова подвала: Изборне комисије не дају РФК-у да се повуче с гласачких листића у кључним државамаGetty © Rebecca Noble/Getty Images

Роберт Ф. Кенеди неће моћи да се повуче са гласачких листића у кључним државама Мичиген и Висконсин, одлучили су у уторак изборни званичници, неколико дана након што је завршио своју независну председничку кампању и подржао бившег председника Доналда Трампа, извештава Ен-Би-Си њуз.

Кенедијево име се налази на гласачком листићу у Мичигену, где је номинован као кандидат Странке природног права. Чери Хардмон, портпаролка кабинета државног секретара Мичигена, потврдила је да се "партијски кандидати не могу повући, па ће његово име остати на гласачком листићу на изборима у новембру".

У Висконсину се Државна изборна комисија састала у уторак, како би потврдила кандидате за председничке и потпредседничке изборе. Иако је Кенеди затражио да повуче са листе, комисија је одлучила да одбије његов захтев.

"Статут дословно каже: 'Свака особа која поднесе папире за номинацију и испуњава услове да се појави на гласачком листићу не може да одбије номинацију. Име те особе ће се појавити на гласачком листићу, осим у случају њене смрти'", изјавила је Ен Џекобс, председница комисије.

"Закон је у овом случају је кристално јасан", додала је она.

У говору у петак, када је подржао Трампа, Кенеди је рекао да ће се повући и са листа у другим државама, у којима би могао да представља препреку за Трампову победу.

"У око 10 држава уклонићу своје име, већ сам започео тај процес и позивам бираче да не гласају за мене", изјавио је Кенеди.

"Наше испитивање јавног мњења је показало да бих вероватно, да је моје име остало на гласачким листићима, препустио изборе демократама, са којима се не слажем по најегзистенцијалнијим питањима", додао је он.

Кенеди је рекао да неће уклонити своје име са гласачких листића у "црвеним" или "плавим" државама, надајући се да ће присталицама дати шансу да гласају за њега, а да то не утиче на резултате. Државни секретар Кентакија Мајкл Адамс изјавио је у понедељак да ће Кенедијево име остати на гласачким листићима у овој претежно републиканској држави.

Мало је вероватно да ће Кенеди привући значајан број гласова у државама у којима остаје на гласачком листићу, пошто више не води активну кампању и подржава другог кандидата. Његова одлука да одустане од избора представља јасан подстицај за Трампа.

image