Свет

Кина: САД да не пребацују одговорност на нас, ми желимо мирно решење за Украјину

Пекинг ће наставити да се држи исправног политичког курса, поручују из МСП-а Кине
Кина: САД да не пребацују одговорност на нас, ми желимо мирно решење за Украјину© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan, Pool

Пекинг је посвећен промовисању мирних преговора и проналаску политичког решења за украјинску кризу, рекао је министар спољних послова Кине Ванг Ји током преговора са саветником америчког председника за националну безбедност Џејком Саливаном. 

Ванг Ји је истакао да ће Пекинг, као и пре, наставити да се понаша исправно.

"Сједињене Државе не би требало да пребацују одговорност на Кину, а посебно не да неселективно и једнострано уводе незаконите санкције", рекао је Ванг Ји. 

Саливан је јуче допутовао и Кину и то је прва посета једног америчког саветника за националну безбедност овој држави за последњих осам година. Уједно, то је и први пут да је Саливан у Кини.

Непосредно пред његов одлазак, "Њујорк тајмс" је писао да ће овај амерички дипломата покушати да изврши притисак на Пекинг како би снизио ниво сарадње са Москвом. Како је наведено, Саливан ће "највероватније одлучно захтевати Кину да смањи подршку Русији". Ипак, лист оцењује да ове иницијативе највероватније неће имати успеха, јер је Русија велики партнер Кине са којом Пекинг заједно дејствује на супротној страни од оне на којој су САД.

image