Свет

"Политико": Француска издала налог за хапшење Дурова и његовог брата још у марту

Павел Дуров ухапшен је по доласку на аеродром Париз-Ле Бурже, у суботу, 24. августа, у оквиру опсежне истраге у којој је учествовало неколико полицијских и жандармеријских служби
"Политико": Француска издала налог за хапшење Дурова и његовог брата још у марту© AP Photo/Tatan Syuflana, File

Француске власти издале су налог за хапшење генералног директора Телеграма Павела Дурова и његовог брата Николаја још у марту, наводи се у француском административном документу, јавља "Политико".

Налог за хапшење браће Дуров у Француској издат је због оптужби које укључују наводно саучесништво у дистрибуцији дечје порнографије.

Документ указује да је француска тајна истрага о Телеграму шира, те да је почела месецима раније.

Како сазнаје "Политико", потернице за Павела и његовог брата Николаја, суоснивача платформе, издате су још 25. марта због оптужби које укључују наводно "саучесништво у поседовању, дистрибуцији, нуђењу или стављању на располагање дечје порнографије у организованој групи".

Француски медији претходно су известили да је истрага отворена у јулу.

Осим што се у документу наглашава недостатак сарадње Телеграма са властима као оправдање за хапшење браће Дуров, наводи се да су платформу користиле "бројне криминалне групе". Нема наговештаја да је било ко од браће Дуров директно умешан у било коју од незаконитих радњи идентификованих истрагом.

Павел Дуров ухапшен је по доласку на аеродром Париз-Ле Бурже, у суботу, 24. августа, у оквиру опсежне истраге у којој је учествовало неколико полицијских и жандармеријских служби.

image