Свет

Оснивач Телеграма Павел Дуров пребачен у суд (ВИДЕО)

Дуров је ухапшен протеклог викенда, а притвор му истиче данас
Оснивач Телеграма Павел Дуров пребачен у суд (ВИДЕО)© AP Photo/Tatan Syuflana, File

Руски технолишки бизнисмен Павел Дуров, који је ухапшен у Француској, пребачен је данас у суд у Паризу.

Директора Телеграма, оптужују за 12 кривичних дела, а детаљи се очекују касније данас.

Два аутомобила са ротацијом виђена су како излазе из Бироа за борбу против превара у предграђу Париза где се сматрало да је Павел Дуров био приведен, јавио је дописник РИА Новости.

Портпаролка Министарства спољних послова РФ Марија Захарова на данашњем брифингу је рекла да је Русија већ затражила приступ Дурову, односно да руске дипломате у Паризу чине све што могу у вези с његовим случајем.

Такође, додала је да Москва разуме да Париз не омогућава приступ онима који имају и француско држављанство (Дуров поред француског и руског пасоша поседује и држављанство Уједињених Арапских Емирата и карипске острвске земље Сент Китс и Невис).

Павел Дуров је ухапшен по доласку на аеродром Бурже, у суботу, 24. августа, у оквиру опсежне истраге у којој је учествовало неколико полицијских и жандармеријских служби.

Он се сумњичи да је дозволио ширење садржаја дечје порнографије и операција организованог криминала на Телеграму, апликацији са минималном модерацијом, и да је одбио да сарађује са француским правосудним органима. Његов притвор истиче данас, крајем дана.

image