Између нове оптужнице и подршке Кенедија Млађег и Тулси Габард: На каквом је путу Трампова кампања?

У тренутку када се многим коментаторима чини да је Камала Харис преузела иницијативу, долази до два посебно занимљива заплета. Како ће они утицати на Трампове изгледе за победу у Новембру?

Непредвидивост је главна карактеристика америчких избора, рекао је професор на Кинеском универзитету међународних послова Ли Хајдонг за "Глобал тајмс" раније овог лета, а чини се да је та оцена прикладнија за актуелни изборни циклус него било који други у скорашњој америчкој историји.

Од изрицања историјске пресуде Доналду Трампу због због фалсификовања пословне документације да би прикрио тајну исплату порно звезди Сторми Данијелс, срамоћења актуелног председника у дебати са својим републиканским ривалом, атентата на Трампа, па до Бајденове изненадне одлуке да се повуче из трке након недеља оштрог противљења - развој предизборне атмосфере у САД посрамио је и најкреативније сценаристе телевизијских сапуница.

Међутим, амерички народ као да је заборавио да је пре непуна два месеца на својим екранима гледао пренос уживо првог пуцања на неког америчког председника, односно председничког кандидата, у протекле четири деценије. Уместо тога, готово сва медијска пажња усмерена је на "кампању радости" Камале Харис, и њеног кандидата за потпредседника Тима Волца, док новије анкете показују много неизвеснију слику.

"Плави" адути у Трамповом рукаву

У тренутку када се чини као да Харисова и Волц преузимају иницијативу, а Трамп делује затечено пред обновљеном енергијом демократа, као што је недавно оценио републикански аналитичар и бивши саветник Џорџа Буша Млађег Карл Роув, долази до још једног заплета — ка републиканском бунтовнику хрле подједнако бунтовни (бивши) демократе, а Харисовој пружају подршку неоконзервативци из редова "црвених".

Након што је јавности поручио да његов славни отац и стриц не би могли да препознају демократску странку коју води Камала Харис и да се он не може поистоветити с њеним "вредностима", независни кандидат Роберт Ф. Кенеди Млађи одустао је од кандидатуре и подржао Трампа. 

Снагу Кенедијевог "магичног" презимена у америчкој политици не треба потцењивати, а пређашње анкете указују да би подршка независног кандидата који је уживао подршку пет одсто бирачког тела САД могла да буде кључна у тзв. неодлучним државама — ако Кенедију буде дозвољено да се повуче с бирачких спискова у дотичним државама

Кенедију и Трампу се придружила и бивша демократска посланица, ратни ветеран и резервни официр Тулси Габард, која је на самиту Удружења Националне гарде у Детроиту у понедељак изјавила да је Трамп једини кандидат који може "повући САД с руба нуклеарног рата", док је администрација које је Харисова део Америку и довела у такву позицију.

Овде вреди подсетити да је Габардова на дебати сасекла кампању Харисове током унутарстраначких избора 2020. године и пре него што је она започела.

Између осталог, Габардова је током дебате подсетила како је Харисова послала више од 15.000 људи у затвор због кршења закона о марихуани, а онда се смејала када су је питали да ли је икада конзумирала марихуану, као и да је потпредседница блокирала доказе који би спасли недужне људе од смртне казне.

Свега неколико дана након што је Габардова стала на Трампову страну, Харисовој је путем писма пружило подршку више од 200 републиканаца, на челу с Џорџом Бушом Старијим и Млађим, као и сенатором Митом Ромнијем. 

Чињеница да су се Габардова и Кенеди истакли као ватрени противници "вечитих ратова" Вашингтона иде у прилог Трампу, који се од почетка кампање представљао као антиратни кандидат. Може се рећи да исти ефекат постиже и подршка клана Буш Харисовој, имајући у виду ратно наслеђе њихових председничких мандата. 

"Сви неоконзервативци — попут Карла Роува — који су својевремено из демократа прешли у Реган-Бушове републиканце, па подржавали Мекејна и Ромнија, су већ 2016. прешли у антитрамповски табор, а 2020. били кључни играчи у 'фортификацији' избора у Бајденову корист. Сад је то идеолошко престројавање приведено крају", каже новинар Небојша Малић за РТ Балкан.

Наш саговорник истиче да на предстојећим изборима неће само ратови бити кључно питање, већ и то "како ко схвата саму Америку", при чему би подршка Кенедија и Габардове такође могла повећати шансе за Трампову победу.

"И Кенеди и Габардова су поручили да је визија демократске странке — којој је Габардова била потпредседник до 2016 — у сукобу са америчким уставом и идеалима. Баш као што је атентат на Трампа у јулу укинуо табу да му се даје јавна подршка, њихово 'прелетање' у републиканце сада омогућава и другим демократама да оду са 'плантаже'. Под условом да то хоће, је ли", закључује Малић.

Хоће ли нова оптужница спутати Трампа на путу ка победи?

Што се тиче утицаја нове оптужнице коју је против Трампа подигао специјални тужилац Џек Смит, а у вези с његовом наводном намером да поништи резултате председничких избора 2020. године, не треба заборавити да је након изрицања пресуде у случају о Сторми Данијелс кампања републиканског кандидата забележила тада рекордне количине нових инвестиција од "малих" донатора.

С тим у виду, тешко је замислити да ће нова оптужница негативно утицати на Трампов имиџ међу постојећим присталицама.

"Ово ће само да потврди предубеђење већине републиканаца да је процес политичке природе и да демократе планирају да покраду изборе на овај или онај начин. Пресуда Врховног суда (о Трамповом председничком имунитету) је Смиту дала савршени изговор да одустане од политичког прогона, али су демократе очигледно одлучиле другачије", сматра Малић.

Поврх тога, "Политико" примећује да је "немогуће" да до суђења дође пре новембарских избора.

Коначно, иако САД и остатак света тек треба да открију последице ових најновијих догађаја по успех Трампове кампање, вреди подсетити да актуелне анкете, које скоро наизменично показују да у кључним државама воде Харисова, односно Трамп, не морају нужно да веродостојно одражавају расположење бирачког тела, будући да су анкете 2016. махом предвиђале победу Хилари Клинтон, у неким случајевима и са 99 одсто освојених гласова.