Свет

Како је Гавин Њусом остао без статуса "звезде" демократа

За сада није јасно коју је улогу Камала Харис наменила дугогодишњем савезнику и повременом ривалу из Калифорније
Како је Гавин Њусом остао без статуса "звезде" демократаGetty © Tom Williams / Contributor

Више од годину дана, Гавин Њусом је био свуда као "сурогат звездa" председника Џозефа Бајдена. Пошто је Камала Харис преузела место кандидата демократа, гувернера Калифорније нема нигде.

Њусом је провео мало времена у кампањи у другим државама откако је његова колегиница из Калифорније заменила Бајдена као председнички кандидат.

За сада није касно какву улогу Харис, некадашњи државни тужилац Калифорније, има за Њусома, дугогодишњег савезника и повременог ривала из истих политичких кругова Сан Франциска.

"Нестанак" гувернера Калифорније из жиже јавности подстакао је спекулације да би могао да остане без позиције али и могућности да оствари своје председничке амбиције.

Његов портпарол Нејтан Клик рекао је да гувернер у потпуности подржава Харис и одбацио сваку идеју да би његове председничке амбиције могле да буду фактор његовог слабог учешћа у председничкој кампањи.

"Он је потпуно фокусиран на избор Харисове и победу над Трампом", поручио је Клик.

Гувернерова смањена улога такође је вероватно одраз "великих" разлика између Бајдена и Камале Харис, објашњава "Политико".

Бајдену је био потребан налет младалачког ентузијазма како би учврстио подршку међу либералном базом странке, а Њусом је био вољан да буде тај глас.

"Био је јединствено добар сурогат за Бајдена. Камали тренутно није толико потребна испорука енергије", рекао је Пол Мичел, демократски консултант и стручњак за политичке податке из Сакрамента.

Оно што је Харисовој дефинитивно потребно је подршка у такозваним "колебљивим" државама због чега се окренула ближој сарадњи са гувернерима Мичигена, Пенсилваније и Кентакија који су врло брзо заменили Њусома као "звезде" њене кампање.

Каква ће бити политичка судбина Њусома који је увек, некако, био степеник изнад Камале Харис, остаје да се види.

image