Квар на мрежи Министарства одбране изазвао проблеме у Холандији: Приземљени авиони, узрок непознат

Аеродром у Ајндховену, који такође служи као војни комплекс, морао је да приземљи све летове у среду, док су нискотарифни авио-превозници попут "Трансавие" и "Рајанера" отказали већину својих летова

Квар на мрежи Министарства одбране Холандије је изазвао велике рачунарске проблеме широм ове државе, због чега је дошло до затварања аеродрома у Ајндховену и ометања полицијских комуникација.

Како наводи АП, проблем чији узрок није познат је први пут откривен у уторак увече на војној мрежи. Холандски Национални центар за сајбер безбедност (НЦСЦ) није могао да утврди да ли је прекид био изазван сајбер-нападом.

"Суочавамо се са прекидом на једној од наших мрежа у Министарству одбране и то је мрежа коју користе и други делови холандске владе", рекао је портпарол Министарства одбране Лауренс Бос за АП.

НЦСЦ је нагласио да није могао да шаље безбедносна упозорења због проблема са центром података.

Аеродром у Ајндховену, који такође служи као војни комплекс, морао је да приземљи све летове у среду, док су нискотарифни авио-превозници попут "Трансавие" и "Рајанера" отказали већину својих летова, принудивши део путника да оде на аутобусе до 150 км удаљеног Брисела.

"Уопште нема ваздушног саобраћаја и имамо врло мало информација о узроку", рекла је портпарол аеродрома Џудит де Рој.

Истовремено, холандска Обалска стража је саопштила да њихови телефони и радио уређаји не раде, док су из полиције, која врши пасошку контролу на аеродромима и у лукама, поручили да њу њихови припадници били принуђени да користе сопствене мобилне телефоне и комуницирају путем порука.

Према писању АП, није познато да ли је "велики прекид" услуга мобилне телефоније провајдера КПН повезан са проблемима у Министарству одбране, а са друге стране проблема уопште није било на другом највећем аеродрому у Амстердаму, као ни у болницама, пореској управи и служби за хитне случајеве.