ЕУ легализовала крађу: Борељ позива на укидање свих ограничења за ударе на Русију

Први човек европске дипломатије позвао је партнере да одобре Кијеву да користи западно наоружање без ограничења

Европска унија послала је Украјини 1,4 милијарде евра од прихода на замрзнуту руску имовину, потврдио је данас шеф европске дипломатије Жозеп Борељ на неформалном састанку министара спољних послова земаља чланице Уније. 

"Већ смо почели да користимо приходе од замрзнуте руске имовине", изјавио је он. 

Како је навео, овај новац користи се за плаћање војне испоруке Кијеву и он је намењен европским земљама које ће Кијеву давати оружје и војно-индустријском сектору Украјине. 

Како су претходно објаснили из Европске комисије, Кијев неће директно примати приходе од руске имовине, већ ће Унија тај новац слати у мировни фонд за обештећење земаља ЕУ за оружје.

Шеф европске дипломатије је поновио и да ЕУ још није одобрила издвајање шест милијарди евра из Европског фонда за мир за европске земље које су дале своје оружје Кијеву, будући да "једна од држава чланица ЕУ наставља да блокира одлуку". Та држава је Мађарска.

Борељ је данас, такође, позвао све партнере да укину ограничења која се тичу употребе западног наоружања на руској територији, уз коментар да би Кијеву требало дозволити да "у пуној снази" користи добијено оружје.

"Таква ограничења употребе оружја морају бити потпуно укинута у циљу самоодбране Украјине. Опрема коју испоручујемо Украјини мора бити у потпуности искоришћена како би Украјина могла да изводи нападе по местима одакле Русија напада", објаснио је Борељ.

Према његовим речима, украјински напад на Курску област је "велика новост", и он је показао "велику стратешку храброст" Украјине.  

"Напади на украјинску инфраструктуру се настављају, Украјини су данас више него икада потребни системи ПВО и то ће бити прва тачка на нашем дневном реду", рекао је Борељ, преносе руски медији.