Свет

Саливен са генералом Џангoм: САД забринуте због кинеске подршке руској одбрамбеној индустрији

Амерички саветник за националну безбедност je описао састанак као "редак" догађај и нагласио да обе земље имају одговорност да спрече да ривалство прерасте у сукоб или конфронтацију
Саливен са генералом Џангoм: САД  забринуте због кинеске подршке руској одбрамбеној индустрији© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливен je, на крају тродневне посете Пекингу, разговарао са потпредседником Централне војне комисије Кине генералом Џанг Јоусјом, са циљем да се смање тензије између две суперсиле. Бела кућа је саопштила да су две стране водиле искрену, суштинску и конструктивну дискусију о низу билатералних, регионалних и глобалних питања, али и да су САД изразиле забринутост због кинеске подршке руској одбрамбеној индустрији.

На састанку, првом између Џанга и Саливена, и првог између неког високог америчког званичника и потпредседника Централне војне комисије Кине од 2018. године, Саливен се залагао за побољшану комуникацију између две стране, преноси Ројтерс.

"Ваш захтев за одржавање овог састанка са мном показује значај коју америчка влада придаје војној безбедности и нашим војним односима", рекао је Џанг на састанку у седишту Народне ослободилачке армије Кине.

Саливен је описао састанак као "редак" догађај и нагласио да обе земље имају одговорност да спрече да ривалство прерасте у сукоб или конфронтацију.

"С обзиром на стање у свету и потребу да одговорно управљамо односима САД и Кине, мислим да је то веома важан састанак", нагласио је Саливен.

Два званичника су се осврнула на напредак у војној комуникацији и споразуме да заповедници на оперативном нивоу ускоро успоставе телефонску комуникацију, за шта су се САД залагале.

Бела кућа је саопштила да је Саливен такође нагласио потребу за стабилноћу у Тајванском мореузу и слободном пловидбом спорним Јужнокинеским морем, виталним трговачким пловним путем, наводи Ројтерс.

Саливен је у среду имао преговоре са највишим кинеским дипломатом Ванг Јијем, на којима су високи кинески и амерички званичници разматрали одржавање нових разговора својих шефова држава у блиској будућности, објавили су кинески државни медији.

"Кључ успешног развоја кинеско-америчких односа лежи у узајамном равноправном третману", казао је Ванг Саливену, пренела је државна Си-Си-Ти-Ви.

Саливенова посета Пекингу, која се данас завршава, долази у тренутку када су у САД демократски председнички кандидат Камала Харис и републикански кандидат Доналд Трамп заузели оштре ставове према Кини, посебно по питању царина, наводи Ројтер

image