Свет

Трамп објављује књигу и тврди: Закерберг је ковао заверу против мене

Бивши амерички председник оптужио је директора "Мете" да га је спотицао и припретио му затвором ако то поново покуша
Трамп објављује књигу и тврди: Закерберг је ковао заверу против мене© Tanjug/ AP Photo/Paul Sancya

Марк Закерберг ковао је током избора 2020. године заверу против Доналда Трампа, пише бивши амерички председник у својој новој књизи, која би требало да буде објављена следеће недеље, и власнику "Мете" поручује да ће "провести остатак живота у затвору" ако то понови.

Ово није прва Трампова оптужба на рачун Закерберга, кога је републиканац већ више пута оптуживао да је интервенисао на последњим председничким изборима.

Трампова књига "Сачувајте Америку", која ће бити објављена трећег септембра, према писању "Политика", укључује и фотографију састанка Трампа са Закербергом у Белој кући. Испод недатиране фотографије Трамп пише да је Закерберг "дошао у Овалну собу да ме види. Доводио би своју веома фину жену на вечере, био фин колико год може док је увек планирао праву заверу против председника".

"Рекао ми је да на Фејсбуку нема никог попут Трампа. Али у исто време, и из неког разлога, то је све усмерио против мене. Помно га пратимо и ако овај пут уради било шта незаконито, провешће остатак живота у затвору — као и други који варају на председничким изборима 2024", додао је амерички председнички кандидат.

Републиканци су већ критиковали "Мету" због сузбијања садржаја који би могао да наштети председнику Џозефу Бајдену 2020. године - у највећој мери текстова о Бајденовом сину Хантеру. У то време, ФБИ је упозорио да је извештавање о томе можда део руских покушаја да се утиче на изборе.

Закерберг је у понедељак послао писмо Одбору за правосуђе Представничког дома у коме признаје да је била грешка што је потиснуо причу, рекавши да је "откако је јасно стављено до знања да извештавање није руска дезинформација, није требало да ту причу деградирамо".

У истом писму, Закерберг је написао да је Бајденова администрација покушала да "притисне" Мету да умањи одређени садржај о ковиду, за шта је рекао да је "погрешно" за Белу кућу.

image