Свет

Гутереш позвао Израел да прекине војне операције на Западној обали

Генерални секретар је апеловао на безбедносне снаге да буду максимално уздржане и користе смртоносну силу само када је то строго неопходно да се заштити живот
Гутереш позвао Израел да прекине војне операције на Западној обали© Lev Radin/Pacific Press/LightRocket

Након што су израелске снаге саопштиле да су у среду покренуле противтерористичку операцију великих размера у којој је убијено најмање 11 Палестинаца, генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш позвао је Израел да прекине војне операције на Западној обали. 

"Генерални секретар је дубоко забринут најновијим дешавањима на Западној обали и снажно осуђује губитак живота, укључујући и децу", рекао је његов портпарол Стефан Дижарик.

Гутереш позива Израел да се придржава својих релевантних обавеза према међународном хуманитарном праву и да предузме мере да заштити цивиле и обезбеди њихову безбедност, додао је Дижарик.

"Он апелује на безбедносне снаге да буду максимално уздржане и користе смртоносну силу само када је то строго неопходно да се заштити живот. Ова опасна дешавања подстичу већ експлозивну ситуацију на окупираној Западној обали и додатно поткопавају палестинске власти", додао је портпарол генералног секретара УН.

Он је поручио да само окончање окупације и повратак значајном политичком процесу који ће успоставити решење о две државе ће довести до краја насиља.

"Уједињене нације ће наставити да раде са свим странама у том циљу, да траже деескалацију тренутне ситуације и промовишу стабилност у региону", истакао је Дижарик.

Стални представник Израела при Уједињеним нацијама Дени Данон истакао је да од 7. октобра Иран активно ради на "кријумчарењу софистицираних експлозивних направа у Јудеју и Самарију" (библијски назив за Западну обалу), намењених за употребу у самоубилачким бомбашким нападима у срцу израелских градова.

"Држава Израел неће седети скрштених руку и чекати сцене експлозије аутобуса и кафића у градским центрима. Операције ИДФ-а у Јудеји и Самарији имају јасан циљ: спречавање иранског терора путем посредника који би штетио израелским цивилима", рекао је Данон.

ИДФ је раније саопштила да су два палестинска наоружана нападача убијена током сукоба са службеницима граничне полиције у Џенину, а још тројица у нападу дроном у оближњем селу.

image