Свет

Си Ђинпинг са Саливаном: Договорен разговор са Бајденом, без напретка по питању Украјине

Кина и САД морају да сносе одговорност пред целим светом, и теже сарадњи, а не поделама, поручио је кинески лидер, те истакао да, иако Пекинг жели развој односа са Вашингтоном, он неће одустати од заштите свог суверенитета и развоја
Си Ђинпинг са Саливаном: Договорен разговор са Бајденом, без напретка по питању Украјине© Tanjug/Li Xueren/Xinhua via AP

Председник Кине Си Ђинпинг разговарао је данас са саветником америчког председника за националну безбедност Џејком Саливаном, који је 27. августа допутовао у Кину.

Како се наводи у саопштењу Беле куће, "састанак је био део текућих напора да се очувају канали комуникације између Сједињених Држава и НР Кине и одговорно управља односима" између две државе.

"Две стране су разговарале о даљој имплементацији обавеза које су председник (САД Џозеф) Бајден и председник Си преузели на самиту у Вудсајду у новембру 2023, укључујући и о борби против наркотика, комуникацији између две војске и безбедности и ризицима вештачке интелигенције. Они су такође разговарали о кинеско-тајванским односима, рату Русије против Украјине и Јужном кинеском мору".

"Обе стране су поздравиле текуће напоре да се линије комуникације (између Пекинга и Вашингтона) одрже отвореним, укључујући планирање телефонског разговора између председника Бајдена и председника Сија у наредним недељама", поручује Бела кућа. 

Кинески лидер је на састанку истакао да је Пекинг привржен развоју стабилних односа са Вашингтоном, уз коментар да се нада да ће САД гледати на развој Кине не као на изазов, већ као на нову прилику, јављају "РИА Новости".

Си је, према саопштењу кинеског Министарства спољних послова, истакао да Пекинг наставља да сарађује са Вашингтоном по принципу међусобног поштовања и узајамно корисне сарадње, али да се исто тако није променио ни чврст став Кине по питању заштите сопственог суверенитета, безбедности и развоја. 

"Кина и САД, као две велике државе, морају да сносе одговорност пред историјом, народом и целим светом и да постану извор мира и стабилности у свету, мотор заједничког развоја", објаснио је Си, уз поруку да "људи желе отвореност и прогрес, а не затвореност и регрес", те да треба тежити сарадњи и обједињавању, а не поделама и супротстављању.

Саливан је, како јавља Централна телевизија Кине, истакао да "САД не теже покретању новог хладног рата, не теже да промене кинески систем, не теже да се супротстављају Кини путем јачања алијанси, не подржавају независност Тајвана и немају намеру да улазе у сукоб са Кином". 

Он је оценио да две стране, пак, нису успеле да постигну напредак када је реч о решењу за украјинску кризу. Како је рекао, није договорен никакав план. 

"Не могу да кажем да смо постигли некакав напредак по том питању. Имали смо прилику да током ова три дана разменимо мишљења по питању рата у Украјини. Нисмо дошли до било каквог конкретног плана у вези са дипломатијом, углавном зато што се САД веома строго придржавају једноставног принципа 'ништа о Украјини без Украјине'", објаснио је амерички званичник.

image