Свет

"Политико": Лондонски Сити навија за Трампа

Приступ америчким тржиштима биће лакши за британске компаније под републиканским председником који је "про-бизнис", рекли су стручњаци
"Политико": Лондонски Сити навија за ТрампаGetty © Alexander Spatari

Британски пословни лидери би више волели да републикански кандидат Доналд Трамп победи потпредседницу Камалу Харис на америчким председничким изборима у новембру, известио је "Политико", позивајући се на финансијске стручњаке из лондонског Ситија.

Иако постоји брига да би још један Трампов мандат могао да значи протекционистички став према глобалној трговини, његова "опуштена" политика могла би олакшати британским компанијама приступ америчком тржишту, а чему се Сити наводно нада услед губитка клијената у ЕУ након брегзита.

"Могли бисте имати Белу кућу која би можда желела да има мање рестриктиван регулаторни оквир за финансијске услуге, што би индиректно могло да доведе до већих финансијских токова преко Атлантика", рекао је високи британски финансијски лобиста за "Политико" под условом анонимности.

Високо позиционирани адвокат из Ситија описао је Трампа као "про-бизнис" кандидата, напоменувши да се очекује да ће политика Харисове бити "мање корисна" за британски бизнис.

Иако је бивши амерички председник био "непредвидив" у свом првом мандату, његова финансијска политика "није довела до пада долара или било каквих већих проблема на финансијским тржиштима, упркос томе што су бројне његове политике биле контроверзне".

Са друге стране, председништво Харисове је "велика непознаница" и њен економски план наводно укључује напад на велики бизнис због евентуалног повећања цена, каже адвокат.

Раније овог месеца, Трамп је осудио свог демократског ривала због резултата тренутне администрације у погледу инфлације, која је константно била изнад три одсто откако је Џозеф Бајден постао председник.

Стручњаци лондонског Ситија такође су поздравили Трампове изборе за највише регулаторне позиције током његовог првог мандата, истичући њихову компетенцију и искуство у индустрији.

У Трамповој администрацији, бивши извршни директор Голдман Сакса Стивен Мначин именован је за министра финансија, док је Рендал Кворлс, инвеститор приватног капитала и ветеран Трезора, добио кључну позицију надзора над банкарством у Федералним резервама.

"Политичка именовања одређују политички дневни ред у смислу трговине финансијским услугама и више", рекао је за "Политико" Ангус Кенвин, директор међународних послова у "УК фајненс", која представља британске банке.

Трамп и Харисова су тренутно у већини анкета изједначени, или показују да Харисова има малу предност.

image