Адвокат оснивача Телеграма: Оптужбе против Дурова су "апсурдне"

Генерални директор Телеграма не може бити умешан у злочине који немају никакве везе са њим, каже Давид-Оливије Камински

Оптужбе против оснивача и генералног директора Телеграма Павела Дурова да је саучесник у низу злочина потпуно су бесмислене, рекао је његов адвокат Давид-Оливије Камински.

Дуров, који је ухапшен по доласку на париски аеродром прошле недеље, пуштен уз кауцију од пет милиона евра под условом да не напусти Француску.

Француске власти га оптужују за више кривичних дела, укључујући одбијање сарадње са властима, саучесништво у кривичним делима сексуалног злостављања деце и трговине дрогом, као и саучесништво у "администрирању интернет платформе" коју користе организоване банде за обављање незаконитих трансакција. За последње кривично дело запрећена је казна до десет година затвора и новчана казна од 500.000 евра.

"Потпуно је апсурдно мислити да би шеф друштвене мреже могао бити умешан у кривична дела која га се не тичу, ни директно ни индиректно", рекао је Камински, коментаришући оптужницу за АФП.

Камински је за АФП рекао да се Телеграм "у свим аспектима придржава европских правила у вези са дигиталном технологијом". Његов коментар уследио је након што је "Фајненшел тајмс" објавио да Комисија ЕУ истражује платформу због могућег кршења дигиталних прописа, посебно због наводног одбијања да властима пружи тачне корисничке податке.

Хапшење Дурова изазвало је глобално негодовање и многи то виде као сузбијање слободе говора и сугеришу да иза притварања стоје САД.

Овај 39-годишњи технолошки тајкун је држављанин Француске, УАЕ, Сент Китса и Невиса, као и Русије. Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је Москва спремна да пружи помоћ Дурову, али је додао да је милијардер способан да изгради сопствену правну одбрану.

Такође је упозорио на политизацију истраге Дурова. Француски председник Емануел Макрон раније је негирао да је то био случај, инсистирајући да Париз остаје привржен принципима слободе изражавања.