Непотизам на бриселски начин: Председница Европског парламента поставила зета за шефа кабинета

Мецолини претходни избори сарадника такође су били контроверзни

Председница Европског парламента Роберта Мецола именовала је свог зета Метјуа Табонеа за шефа кабинета.

Табоне, који је за Мецолу почео да ради 2013. године, наследио је Летицију Зулету Де Реалес Ансалдо, која преузима улогу директора за односе са националним парламентима у ЕП, преноси "Политико".

У посту на Фејсбуку, малтешки посланик Алекс Агијус Салиба из Лабуристичке партије, описао је Мецолин потез као "чист непотизам".

Табоне је годинама био близак сарадник Мецоле, а оженио се њеном сестром 2015. године, пре него што је Мецола постала председница Европског парламента.
Како се наводи, Мецола је 2022. планирала да га постави за шефа кабинета, али је одустала од те идеје због афере "Катаргејт".

"Политико" подсећа да су Мецолини претходни избори сарадника такође били контроверзни.

У јесен 2022, Алесандро Киокети је унапређен, и са места шефа њеног кабинета прешао је на позицију генералног секретара парламента, моћну функцију која надгледа огромну бирократију институције.

Претходни генерални секретар, Клаус Веле, провео је 13 година трансформишући своју функцију у центар моћи са утицајем на ствари од дневног реда парламента до тога ко заузима највиша места у институцији.

Као блиски Мецолин сарадник, Киокети је имао користи од тајног договора да Парламент отвори неколико нових радних места како би обезбедио политичку подршку за Киокетија и задржао положај у рукама ЕПП.

"Грозна сага о постављању Киокетија за новог генералног секретара Европског парламента сигурно ће нанети штету угледу парламента у очима европских грађана и представника других институција ЕУ", рекла је Хајди Хаутала, тадашња чланица Европског парламента из Зелених.

Мецола и њена Европска народна партија десног центра (ЕПП), која је подржала Киокетика, инсистирали су да само прате процедуру Парламента.

"Конкурс је био отворен пре неколико месеци, био је отворен за све. Спроведене су провере подобности, и по први пут икада, било је више од једног кандидата за посао", рекла је Мецола 2022.