Свет

Прогон другим средствима: Телеграм под истрагом Европске уније

Европска комисија настоји да открије тачан број корисника Телеграма на територији Уније и с тим у вези утврди да ли (пре)кршен Закон ЕУ о дигиталним услугам
Прогон другим средствима: Телеграм под истрагом Европске унијеGetty © Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Европска комисија истражује да ли је Телеграм прекршио дигитална правила ЕУ пошто није пружио тачне податке о броју корисника, пише "Фајненшел тајмс", позивајући се на изворе.

Истрага ЕУ се поклапа с истрагом француске владе о наводним криминалним активностима на платформи за размену порука које су довеле до хапшења генералног директора и оснивача Телеграма Павела Дурова.

Званичници упознати са истрагом ЕУ рекли су за ФТ да Заједнички истраживачки центар ЕК спроводи техничку истрагу како би утврдио број корисника Телеграма у ЕУ.

"Захваљујући нашим системима и прорачунима можемо да утврдимо да ли су подаци о броју корисника тачни. Уколико утврдимо да нису пружили прецизне информације, можемо сами да их означимо као веома велику платформу", изјавио је портпарол ЕК за дигитална питања Томас Рење.

Закон ЕУ о дигиталним услугама (ДСА), који је ступио на снагу раније ове године, захтева од тзв. веома великих онлајн платформи (оне са више од 45 милиона корисника месечно) да поштују низ правила о заштити података и оглашавању.

Телеграм тврди да има 41 милион корисника месечно у ЕУ – компанија је у недељу, 25. августа, издала саопштење у којем се наводи послују у складу са законима ЕУ и политикама модерирања садржаја, додајући да је "апсурдно" тврдити да је Дуров одговоран за то што су поједини актери злоупотребљавали платформу.

Телеграм је у мају запослио белгијског правног заступника како би осигурао поштовање ЕУ правила, док је раније овог месеца белгијски Институт за пошту и телекомуникације саопштио да још не може да докаже да Телеграм има више од 41 милион корисника месечно.

Према написима "Фајненшел тајмса", Телеграм је требало да обезбеди ажурирани број корисника овог месеца, али није, већ је само навео да има "значајно мање од 45 милиона просечно активних корисника месечно у ЕУ". 

Будући да није пружио нове податке, Телеграм крши ДСА, изјавила су два званичника ЕУ, додајући да је верују да ће Унијина истрага открити да је прави број корисника изнад прага за "веома велике онлајн платформе".

image