Свет

Кулеба за неуспехе Украјине на терену оптужује Запад

Шеф украјинске дипломатије је критиковао невољност западних донатора Кијева да обезбеде оружје дугог домета и дозволе ударе дубоко у Русији
Кулеба за неуспехе Украјине на терену оптужује ЗападGetty © Thierry Monasse

Западни донатори Украјине искључиво сносе кривицу за било какве војне неуспехе Кијева, оценио је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба.

Он је позвао западне земље да обезбеде Кијеву још више пројектила и да укину сва ограничења на ударе дубоко по руској територији, након што је Владимир Зеленски у понедељак инсистирао да "за Украјину не би требало да постоје ограничења на домет наоружања".

Портпарол Пентагона, генерал-мајор Патрик Рајдер, је, међутим, дан након изјава Зеленског јасно ставио до знања да се америчка "политика није променила", односно да ограничења остају на снази.

Говорећи у Бриселу, где су се у четвртак окупили министри спољних послова ЕУ, Кулеба је оценио да "успех Русије зависи од једне ствари: од спремности партнера да доносе смеле одлуке".

"Ако се донесу одлуке, Украјина је успешна на терену. Ако се не донесу, онда се не жалите на Украјину, жалите се на себе", рекао је украјински министар.

Кулеба је тврдио да Кијев само жели дозволу Запада да нападне "легитимне војне циљеве" унутар Русије, додајући да ће за то бити потребно и више ракета дугог домета.

Кулеба је такође позвао "све земље које су се обавезале да ће испоручити системе 'патриот' пре неколико месеци да их коначно и испоруче".

Он је истакао да одуговлачење у том питању Украјину скупо кошта.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је у уторак изјавио да су западни дискурс о ограничавању Кијева при употреби западног оружја и наводне жеље да се избегне "прекомерна ескалација" само "варка".

"Запад не жели да избегне ескалацију. Запад, отворено речено, тражи невоље", рекао је руски дипломата.

Лавров је упозорио САД, Велику Британију и друге присталице Кијева да не одобравају ударе дубоко у Русији, истичући да би то било "играње ватром".

image