Свет

"Еурактив": САД су разлог зашто Г7 одуговлачи са зајмом од 50 милијарди долара за Украјину

Средства би требало да се скупе од прихода остварених од замрзнуте руске имовине, што Москва сматра незаконитим
"Еурактив": САД су разлог зашто Г7 одуговлачи са зајмом од 50 милијарди долара за УкрајинуGetty © Kevin Carter/Getty Images

Вашингтон је одговоран за одлагање финализације плана Г7 да Кијеву одобри зајам од 50 милијарди евра који би се финансирао од замрзнуте руске имовине, известио је "Еурактив", позивајући се на изворе.

Вредност руске имовине коју су САД и ЕУ замрзли почетком 2022. процењује се на око 300 милијарди долара, а западне државе од тада разматрају како да та средства искористе за финансирање Украјине. 

Иако до сада није постигнут договор о потпуној конфискацији средстава, чланице Г7 су у јуну одлучиле да Украјини омогуће зајам од 50 милијарди долара, који ће бити исплаћен приходима од инвестирања замрзнутих руских средстава.

Међутим, САД ометају процес финализације плана због забринутости око отплате дуга, а што зависи од тога колико ће дуго руска средства бити замрзнута, кажу извори за "Еурактив".

Европска унија обнавља санкције на руску имовину сваких шест месеци, а за сваку обнову је потребно једногласно одобрење свих 27 држава чланица.

Дипломатски извори на које се позивају медији тврде да би Мађарска, која тренутно председава ЕУ, могла у неком тренутку да стави вето на продужење санкција.

Вашингтон је захтевао дуготрајније гаранције да ће имовина остати замрзнута упркос потенцијалним несугласицама унутар блока, тврде извори за "Еурактив", како би Запад могао да користи замрзнута средства колико год је потребно.

На пример, извори кажу да су САД предложиле да се санкције са шестомесечног периода продужне на 12 месеци или више.

Према ранијем извештају "Фајненшел тајмса", амбасадори ЕУ су већ разговарали о неколико предлога за отклањање америчких брига, укључујући и предлог да се период обнове санкција прошири на три године или чак на неодређено време.

Међутим, чини се да до сада није направљен напредак у том погледу.

У међувремену, Украјина постаје све нестрпљивија око обећаног новца, а премијер Украјине Денис Шмигал је у уторак инсистирао да би Кијев требало да га прими до краја године.

Он је такође нагласио да Кијев жели да зајам буде бескаматан и да се "додели Украјини без икаквих услова".

Москва је осудила замрзавање имовине као "крађу" и више пута упозоравала да би коришћење руских средстава било незаконито, да би могло да створи опасан преседан и тиме уништи кредибилитет западног финансијског система.

image