Свет

"Волстрит џорнал": У Украјини пао први Ф-16; Кијев потврдио

"Авион се срушио, пилот је погинуо", саопштио је украјински Генералштаб
"Волстрит џорнал": У Украјини пао први Ф-16; Кијев потврдиоGetty © Photo by Ukrainian Presidency/Handout/Anadolu via Getty Images

Један од ловаца Ф-16, које је кијевски режим добио крајем јула, срушио се у понедељак, 26. августа, само неколико недеља након што је први авион америчке производње стигао у Украјину, пише "Волстрит џорнал", позивајући се на америчког званичника.

Лист наводи да први извештаји указују на то да авион није оборен, иако се инцидент десио током ракетног напада. Пад авиона Ф-16 је највероватније последица грешке пилота.

Украјинска војска је потом потврдила да се борбени авион Ф-16 срушио док се приближавао мети за време руског напада у понедељак, а да је пилот погинуо у инциденту.

"Веза с једном од летелица је изгубљена док се приближавала следећој мети. Како се касније испоставило, авион се срушио, пилот је погинуо", наведено је у саопштењу украјинског Генералштаба.

Владимир Зеленски је раније изјавио да су украјинске снаге користиле Ф-16 као подршку системима ПВО за уништавање ракета.

Иначе, украјински пилоти су обучавани да управљају ловцима Ф-16 у западним земљама, посебно у САД.

Како су јавиле РИА Новости, украјински медији су пре званичних информација објавили да је украјинско ваздухопловство изгубило борбеног пилота који је тренирао на Ф-16. Пилот Алексеј Мес, према читуљи, преминуо је 26. августа.

Кијев је недавно добио шест авиона Ф-16 за јачање борбе против Русије.

image