Индијски новинар: Зеленски је исмејао дипломатију Њу Делхија

Интервју украјинског лидера после састанка са Модијем у Кијеву дошао је као дипломатска заседа за Њу Делхи и променио је цео наратив премијерове посете, оцењује Свати Чатурведи

Посета индијског премијера Нарендре Модија Кијеву након што се у Москви састао са руским председником Владимиром Путином узнемирила је многе званичнике у Њу Делхију, пише индијски новинар Свати Чатурведи за РТ интернешенел.

Чатурведи наводи да је Владимир Зеленски по Модијевом одласку одржао "маратонску" конференцију за индијске медије, не оставивши простора за Њу Делхи да пружи контрааргумент. 

Зеленски је оценио да треба одржати још један самит о његовом тзв. мировном плану, и предложио да би нека земља Глобалног југа - на пример Индија - била идеалан домаћин. Међутим, он је уз овај предлог одмах поставио и услов.

"Нећемо моћи да одржимо мировни самит у земљи која се није придружила декларацији (претходног) мировног самита", рекао је украјински лидер, мислећи на одбијање Индије да потпише саопштење које је произашло из "мировног самита" у Швајцарској у јуну.

Поврх тога, Зеленски је тврдио да руски председник Владимир Путин "не поштује" Модија и Индију, што, како наводи индијски новинар "није прошло баш најбоље примљено у Њу Делхију".

"Фрустрација у Индији доводи у питање расуђивање министарства спољних послова, јер је чак и дипломата средњег нивоа могао да предвиди да ће Зеленски покренути напад на Москву и искористити Модијеву посету Русији и топле односе Индије са њом као окидач. Био је то најочигледнији потез за Зеленског. Ипак, Њу Делхи је био затечен", наводи Чатурведи.

Модијева посета Украјини указује да се Њу Делхи у спољним пословима више не ослања на институционално памћење које га је некада информисало, наводи индијски новинар, подсетивши да су Индија и Совјетски савез дуго гајили "јединствен" однос, као и да је СССР са сопственом флотом притекао у помоћ Њу Делхију када је бивши председник САД Ричард Никсон 1971. послао флоту предвођену носачем авиона "Ентерпрајз" у Бенгалски залив да запрети Индији током ослобођења Бангладеша и његовог рата с Пакистаном. 

Та перспектива је кључна за разумевање односа Москве и Њу Делхија, наводи Чатурведи, а њу игнорише Запад, који не би волео ништа више него да се Индија прикључи антируском табору.

"Тренутно, једно од највећих питања у дипломатским просторијама у Њу Делхију је: Зашто је Моди отишао у Кијев у овом тренутку? Да ли је на то натеран? И да ли Индија тражи посредничку улогу у сукобу, с обзиром на њен јединствен положај са обе земље?", пита се индијски новинар.

Индија је једна од неколицине земаља, уз Турску, Јужну Африку, Мађарску и Индонезију, чији су лидери посетили и Москву и Кијев од избијања сукоба и спекулише се да би она могла да буде посредник у потенцијалним мировним преговорима.

"Индијско министарство спољних послова тренутно је захваћено несигурношћу и неизвесношћу у трећем месецу трећег мандата премијера Модија – нешто што није искусило током његових првих десет година. Ствари су се промениле, посебно у вези са спољном политиком", наводи индијски новинар и додаје да изазовима Њу Делхија на спољнополитичкој сцени доприноси и то што је бивши премијер Бангладеша Шеик Хасина поднео оставку и побегао у Индију након протеста у својој земљи. 

Зеленски је изјавио да би желео да посети Индију у новембру, што је поново изненадило Делхи. Изгледа да су изгледи да Делхи одржи овај самит мали без обзира на амерички притисак, пошто Индија не бира стране, а Зеленски је јавно осрамотио Модија пред индијском публиком, оцењује Чатурведи.