ЕУ није донела одлуку о укидању ограничења за ударе западним оружјем на Руску Федерацију

Свака од 27 чланица, ову одлуку ће доносити самостално, рекао је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ

Европска унија није донела одлуку о укидању ограничења за нападе западним оружјем на територију Руске Федерације, рекао је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

"Свака од 27 земаља ЕУ доносиће ове одлуке самостално", додао је Борељ, а преноси ТАСС.

То значи да се чланице европског блока нису усагласиле око тога да Украјина може да користи наоружање које је добила од ЕУ за ударе по руској територији. 

Раније је Борељ позвао државе чланице да одобре Украјини овакве војне акције уз коментар да би Кијеву требало дозволити да "у пуној снази" користи добијено оружје.

С друге стране, шеф дипломатије Мађарске Петер Сијарто изјавио је да је Будимпешта против одлуке да се Кијеву дозволи да без ограничења користи оружје добијено са Запада јер би то могло довести до озбиљне ескалације.

Такође, на неформалном састанку у Бриселу министри спољних послова држава чланица ЕУ нису се договорили о коришћењу шест милијарди евра из европског фонда за компензацију испорука оружја Украјини.

"Шест милијарди евра остаје блокирано од стране Мађарске, овај новац је намењен земљама ЕУ да надокнаде испоруку оружја Украјини. Сматрам да је овај вето неприхватљив", рекао је Борељ.