Свет

Немачка љута на Пољску због бекства Украјинца осумњиченог за саботажу Северног тока

Немачки истражитељи су издали европски налог за хапшење Владимира З. у јуну, очекујући да ће га Пољска извршити, како то захтевају закони ЕУ, али Варшава то није учинила
Немачка љута на Пољску због бекства Украјинца осумњиченог за саботажу Северног тока© Tanjug/Swedish Coast Guard via AP

Немачке власти изнеле су оптужбе на рачун Пољске због тога што није извршила европски налог за хапшење Украјинца кога немачко правосуђе сумњичи за учешће у саботажи Северног тока 1 и 2, пренели су данас немачки медији.

Како преносе лист "Шпигл" и јавни сервис ЗДФ, цитирајући немачке безбедносне службе, Варшава није ухапсила Владимира З, који живи у Пољској, он је, штавише, могао бити упозорен како би побегао у Украјину почетком јула ове године.

Немачки истражитељи су издали европски налог за његово хапшење у јуну, очекујући да ће га Пољска извршити, како то захтевају закони ЕУ, али Варшава је, како се наводи, учинила управо супротно.

Пољски званичници су казали: "Зашто бисмо га ми ухапсили? Он је за нас херој!", преноси "Шпигл".

Како се наводи, Владимир З. је 6. јула прешао границу и ушао у Украјину у дипломатском возилу украјинске амбасаде у Пољској.

Према извештајима медија, немачки истражитељи верују да је он био један од ронилаца који су поставили експлозив на нафтовод Северни ток.

Два нафтовода Северног тока оштећена су, а испорука нафте прекинута услед неколико експлозија у септембру 2022. у близини данског острва Борнхолм.

Руски медији идентификовали су осумњиченог као Владимира Журављева.

"Шпигл" је навео да су Журављев и његова породица ушли у Немачку у мају, на путу за Данску, тврдећи да су идентификовали стан у копенхагенском округу Бриген Сид у коме су Журављеви боравили. Породица је 26. маја отишла на трајект за Росток и зауставила се у Берлину, на повратку за Варшаву.

Журављев је већ био на радару немачких власти, али је тек требало да издају налог за његово хапшење. Берлин је то учинио у првој недељи јуна, а 21. јуна је европски налог за хапшење прослеђен Пољској. Варшава, међутим, није учинила ништа.

Осумњичени је побегао из земље 6. јула, прешавши границу са Украјином у Корчови у 6:20 ујутро. 

Безбедносни извори "Шпигла" тврде да је Немачка "веома љута" на Пољску и да неће заборавити "прљаву игру" Варшаве.

Одговарајући на медијске извештаје о нападу, бивши шеф немачке обавештајне службе Аугуст Ханинг изјавио је почетком овог месеца да су Пољска и Украјина вероватно радиле заједно. Пољски премијер Доналд Туск је реаговао и поручио свим "иницијаторима и покровитељима" Северног тока да се "извине и ћуте".

image