Немачка љута на Пољску због бекства Украјинца осумњиченог за саботажу Северног тока

Немачки истражитељи су издали европски налог за хапшење Владимира З. у јуну, очекујући да ће га Пољска извршити, како то захтевају закони ЕУ, али Варшава то није учинила

Немачке власти изнеле су оптужбе на рачун Пољске због тога што није извршила европски налог за хапшење Украјинца кога немачко правосуђе сумњичи за учешће у саботажи Северног тока 1 и 2, пренели су данас немачки медији.

Како преносе лист "Шпигл" и јавни сервис ЗДФ, цитирајући немачке безбедносне службе, Варшава није ухапсила Владимира З, који живи у Пољској, он је, штавише, могао бити упозорен како би побегао у Украјину почетком јула ове године.

Немачки истражитељи су издали европски налог за његово хапшење у јуну, очекујући да ће га Пољска извршити, како то захтевају закони ЕУ, али Варшава је, како се наводи, учинила управо супротно.

Пољски званичници су казали: "Зашто бисмо га ми ухапсили? Он је за нас херој!", преноси "Шпигл".

Како се наводи, Владимир З. је 6. јула прешао границу и ушао у Украјину у дипломатском возилу украјинске амбасаде у Пољској.

Према извештајима медија, немачки истражитељи верују да је он био један од ронилаца који су поставили експлозив на нафтовод Северни ток.

Два нафтовода Северног тока оштећена су, а испорука нафте прекинута услед неколико експлозија у септембру 2022. у близини данског острва Борнхолм.

Руски медији идентификовали су осумњиченог као Владимира Журављева.

"Шпигл" је навео да су Журављев и његова породица ушли у Немачку у мају, на путу за Данску, тврдећи да су идентификовали стан у копенхагенском округу Бриген Сид у коме су Журављеви боравили. Породица је 26. маја отишла на трајект за Росток и зауставила се у Берлину, на повратку за Варшаву.

Журављев је већ био на радару немачких власти, али је тек требало да издају налог за његово хапшење. Берлин је то учинио у првој недељи јуна, а 21. јуна је европски налог за хапшење прослеђен Пољској. Варшава, међутим, није учинила ништа.

Осумњичени је побегао из земље 6. јула, прешавши границу са Украјином у Корчови у 6:20 ујутро. 

Безбедносни извори "Шпигла" тврде да је Немачка "веома љута" на Пољску и да неће заборавити "прљаву игру" Варшаве.

Одговарајући на медијске извештаје о нападу, бивши шеф немачке обавештајне службе Аугуст Ханинг изјавио је почетком овог месеца да су Пољска и Украјина вероватно радиле заједно. Пољски премијер Доналд Туск је реаговао и поручио свим "иницијаторима и покровитељима" Северног тока да се "извине и ћуте".