Свет

Камала Харис: Бајден има интелигенцију коју амерички народ заслужује

Интервју кандидаткиње за председника САД открио је како Камала понекад воли и да заобиђе истину
Камала Харис: Бајден има интелигенцију коју амерички народ заслужује© Tanjug/AP Photo/Stephen B. Morton

Потпредседница Америке Камала Харис слагала је са својим нећацима слагалицу и јела палачинке, кад је чула вест која је променила и њен, али и живот великог броја демократских бирача: Џозеф Бајден се повлачи из председничке кампање.

Ово је нова кандидаткиња за председника Америке открила у ексклузивном интервјуу за Си-Ен-Ен који, како медији оцењују, представља најважније поглавље њене кампање, пред заказану председничку дебату.

Камала је у интервјуу обећала да ће, "учинити све што је могуће да подржи и ојача средњу класу", а она и њен кандидат за потпредседника Тим Волц, обећали су пореске кредите за децу, смањење трошкова намирница и повећање изградње како би се решио недостатак стамбеног простора у земљи.

"Када погледам тежње, циљеве, амбиције америчког народа, мислим да су људи спремни за нови пут напред. Мислим, нажалост, у последњој деценији, имали смо – у бившем председнику – некога ко је заиста форсирао агенду и окружење које се односи на смањење снаге и карактера", оценила је.

Иако има прегршт обећања за Американце, која је могла да је хтела испуњавати и док је као потпредседница била део Беле куће, Камала се не каје што је радила са Бајденом, већ то види као "трансформативно".

За Бајдена, који се повукао из председничке трке због бруталних критика на рачун његовог менталног стања, она каже да има "интелигенцију, посвећеност и расуђивање и расположење које мислим да амерички народ с правом заслужује у свом председнику".

Потпредседница САД изјавила је и да се мора постићи договор о прекиду ватре у Појасу Газе, истовремено истичући право Израела на одбрану, као и да је палестински народ претрпео исувише жртава и патњи у том сукобу. Занемарила је да објасни, да је до покоља палестинског народа, дошло највише захваљујући бескомпромисној подршци Америке влади Бенјамина Нетанјахуа, и непрекидном наоружавању Израела.

Харис је у интервјуу за Си-Ен-Ен оценила да је администрација америчког председника Џозефа Бајдена успела да смањи илегалне преласке мексичко-америчке границе последњих месеци, као и да "опорави економију" након пандемије короне, укључујући смањење стопе незапослености.

Занимљиво је да се Харисова "дохватила" управо граница, јер је имиграција њена највећа слабост, а републиканци је чак називају "америчким граничним царем", будући да је имала важну улогу у суочавању с граничном кризом. Ипак, критичари тврде да је за њеног мандата било и више од 10 милиона илегалних прелазака границе, и до 250.000 смртних случајева због предозирања фентанилом.

Харисова је раније ове године подржала споразум републиканаца и демократа о безбедности граница који би укључивао стотине милиона долара за изградњу зида на граници.

Трамп је вршио притисак на републиканце у Конгресу да пониште тај споразум, али је Харисова обећала да ће потписати закон о томе ако буде изабрана.

image