Борељ: Не желимо рат са Русијом, али Кијеву треба дозволити ударе европским оружјем

Високи представник је објавио да ЕУ разматра отварање координационог центра у Украјини за пружање војне помоћи Кијеву

Нико не жели рат са Русијом, али се морају дозволити удари европским оружјем на Руску Федерацију, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

Он је навео да ће предложити да ЕУ појача обуку украјинске војске.

"Тренутни циљ да обучимо шездесет хиљада украјинских војника мора да се повећа, рекао је Борељ пре почетка министарског састанка у Бриселу, додавши да ће касније објавити за колико ће се повећати тај број, преноси "РИА Новости".

Према његовим речима ЕУ разматра стварање координационог центра у Украјини за пружање војне помоћи Кијеву, али како је истакао, још се не планира слање европских војних инструктора за обуку украјинске војске.

Такође је потврдио да Украјина већ користи авионе Ф-16 који су јој испоручени.

На јучерашњем неформалном састанку министара спољних послова Европске уније, Борељ је предложио да се министри договоре око заједничког става о укидању "свих ограничења" за ударе европским оружјем на територији Руске Федерације. Међутим, након састанка, главни европски дипломата је изјавио да није могуће формирати јединствен став и да су такве одлуке препуштене свакој земљи чланици заједнице.

Подсетимо да Русија сматра да испоруке оружја Украјини директно укључују земље НАТО-а у сукоб и да се "играју ватром".

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки испорука која садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију. Према његовим речима, САД и НАТО су директно укључени у сукоб, укључујући не само снабдевање оружјем, већ и обуку особља у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама. Кремљ је навео да снабдевање Украјине оружјем са Запада не доприноси преговорима и да ће имати негативан ефекат.