ЕУ не признаје Мадура, Каракас одговара: Бесрамни Борељ игнорише демократске институције Венецуеле

Мадуро ће наставити да буде дефакто председник, изјавио је шеф европске дипломатије

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ саопштио је да Европска унија не признаје "демократски легитимитет" председника Венецуеле Николаса Мадура након његовог реизбора у јулу.

"Да, Мадуро ће дефакто наставити да буде председник. Али ми му не признајемо демократски легитимитет заснован на (изборним) резултатима који се не могу проверити", изјавио је Борељ.

Уследио је одговор министра спољних послова Венецуеле Ивана Гила, који је Борељове тврдње описао као "бесрамне".

"Бесрамни Борељ, исти онај који је годинама доводио Европску унију на ивицу колапса, онај који клечи пред масакром и геноцидом у Палестини и онај који је пропао промовишући кловна попут (Хуана) Гваида у Европи, сада се претвара да игнорише демократске институције Венецуеле", написао је дипломата на свом телеграм каналу.

Гил је написао да Каракас "није брига за њихове коментаре", јер су ионако под заштитом Владе САД у Бриселу. 

"Посветите своје последње дане на функцији преузимању свих пораза које сте претрпели, оставите нас на миру, доста је било сметње", приметио је он.

Мадуро је освојио трећи узастопни председнички мандат на изборима чије је резултате, у његову корист, објавила национална изборна комисија, а касније потврдио и Врховни суд Венецуеле.