Свет

Србин и Румун четири године слали америчким званичницима лажне дојаве о бомбама

Томаш Сабо (26) из Румуније и Немања Радовановић (21) из Србије оптужени су по једној тачки за заверу, 29 тачака за претње и лажне информације у вези са експлозивом и четири тачке за претње у спољној размени, наводи се у саопштењу Тајне службе
Србин и Румун четири године слали америчким званичницима лажне дојаве о бомбама© secretservice.gov

Српски држављанин Немања Радовановић терети се да је био део вишегодишње завере која обухвата лажне пријаве телефоном и претње бомбама Американцима међу којима су били високи званичници владе, објавили су тужиоци у Вашингтону.

Према оптужници, Радовановић и други били су део завере која је почела најкасније у децембру 2020. године и трајала до јануара 2024. Како наводе амерички медији, на мети су му се нашли и бивши председник и чланови Конгреса, преноси "Глас Америке".

Томаш Сабо (26) из Румуније и Немања Радовановић (21) из Србије оптужени су по једној тачки за заверу, 29 тачака за претње и лажне информације у вези са експлозивом и четири тачке за претње у спољној размени, наводи се у саопштењу Тајне службе.

Они су, како се наводи у оптужници, прибавили личне податке, кућне адресе својих жртава, а затим лажно пријављивали хитне случајеве како би им полиција дошла на врата.

Позиви су такође укључивали претње о масовној пуцњави у синагогама у Њујорку и да ће се подметнути експлозив на америчком Капитолу и на универзитету, наводи се у оптужници. Федерална велика порота у Вашингтону предала је оптужницу прошлог четвртка.

У судским списима у Вашингтону није наведено да ли су Сабо или Радовановић ухапшени или их заступају адвокати. У судском поднеску уз њихову оптужницу наводи се да су истражитељи веровали да су прошле недеље били у различитим страним земљама. Портпарол америчког тужиоца одбио је да прецизира детаље.

У оптужници се наводи да им је не мети било 40 приватних лица, али и 61 политичар, међу њима чланови Конгреса, званичници извршне власти, високи званичници федералних агенција.

У децембру 2023. и јануару 2024. Радовановић је наводно позивао владине агенције да лажно пријави убиства и самоубиства или отмице у кућама америчких сенатора, чланова Представничког дома и државних званичника, наводи се у оптужници. Један од позива довео је до саобраћајне несреће са повређенима, наводи се у оптужници.

Оптужени се терете и да су упутили претње бомбама четири компаније, четири верске институције и једном универзитету.

Сабо је наводно био организатор и модератор група у којима су завереници међусобно комуницирали.

"Лажно пријављивање телефоном није шала без жртава, угрожава људе, троши драгоцене полицијске ресурсе и наноси значајну емоционалну трауму", рекао је амерички тужилац Метју Грејвс.

"Оптужбе показују колико озбиљно ФБИ схвата ово кривично дело, што може да спречи ресурсе за спровођење закона да дођу до људи којима су заиста потребни, као и да доведе животе у опасност", рекао је помоћник директора ФБИ Дејвид Сундберг.

Како наводи Си-Би-Ес, ФБИ је пријавио пораст броја позива крајем 2023. и почетком 2024, а неке од мета су биле повезане са судским споровима против бившег председника Доналда Трампа.

Лажни позив за хитне случајеве примљен је у вези са пуцњавом у кући судије Тање Чаткан, у случају Трамповог мешања у изборе у Вашингтону. Специјални тужилац Џек Смит такође је био на мети лажног позива хитне помоћи на Божић 2023.

image