Нападнута Сара Вагенкнехт: Нападач током чина узвикивао "Украјина"

Из полиције је речено за "Билд" да се 50-годишњи мушкарац непримећено приближио ограђеној зони и попрскао Вагенкнехтову црвеном течношћу. Полиција је одмах савладала мушкарца и ухапсила га, и он се тренутно налази у притвору

Немачка политичарка Сара Вагенкнехт нападнута је током предизборног скупа у Ерфурту, савезна држава Тирингија, преносе немачки медији.

Из полиције је речено за "Билд" да се 50-годишњи мушкарац непримећено приближио ограђеној зони и попрскао Вагенкнехтову црвеном течношћу. Полиција је одмах савладала мушкарца и ухапсила га, и он се тренутно налази у притвору.

Нападач је током чина узвикивао "Украјина", рекао је полицајац и члан партије Вагенкнехтове (БСВ) Свен Кнуцел. 

Вагенкнехтова је након напада сишла с бине, да би се на њу затим поново вратила.

"Хвала вам много на бројним питањима: добро сам. И даље сам шокирана. Али не брините: нећемо се уплашити!", поручила је Вагенкнехтова на Иксу након инцидента.

Некадашња чланица Левице се од ескалације руско-украјинског сукоба показала као оштар противник политике владајуће "семафор" коалиције Олафа Шолца, посебно у погледу њене антируске политике и наоружавања Кијева. 

"Билд" напомиње да је Вагенкнехтова за потенцијалне коалиционе партнере поставила услов да морају бити против стационирања америчких пројектила у Немачкој и против испоруке оружја Украјини.

Парламентарни избори у Немачкој расписани су за 28. септембар 2025. године.

Такође, локални избори у Саксонији и Тирингији одржати 1. септембра, а у Бранденбургу 22. септембра.