Свет

Словачка против плана Украјине да западним оружјем удара на Русију

Словаци су јасно рекли да су у противничком табору, док су Французи, Летонци, Швеђани, Холанђани и Пољаци подржали тај план
Словачка против плана Украјине да западним оружјем удара на Русију© Drew Angerer/Getty Images

Словачка није подржала укидање ограничења на украјинске ударе западним оружјем на територији Руске Федерације, преноси "Политико", наводећи да су се Словаци украјинској идеји да нападају Русе оружјем великог домета, успротивили на неформалном састанку министара спољних послова ЕУ у Бриселу.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ рекао је, наиме, у четвртак да би земље ЕУ требало да у потпуности укину ограничења за украјинске ударе на руској територији. Али, како "Политико" јавља: "Словачка је у противничком табору."

Истовремено, неименовани званичник је за овај медиј потврдио да су Борељову иницијативу подржале Француска, Шведска, Летонија, Холандија и Пољска.

Братислава је, како се наводи, на овом састанку изразила жаљење што састанак министара спољних послова ЕУ није одржан у Будимпешти , већ у Бриселу, након што је шеф европске дипломатије одлучио да га помери због контрадикторности ставова Мађарске са "паневропском" политиком.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је у четвртак известио да су неки министри спољних послова ЕУ на састанку у Бриселу рекли да немају мандат да дозволе Оружаним снагама Украјине да оружјем испорученим Украјини ударају дубоко на територију Русије. То је питање билатералних односа које се мора решавати без Брисела, нагласили су министри. Сам Борељ је након састанка раније изјавио да земље нису дошле до заједничког става по питању укидања ограничења на ударе Кијева .

image