Свет

Обрачун Маска и бразилског судије: Блокирани рачуни "Старлинка" у највећој латиноамеричкој земљи

Одлука суда да санкционише "Старлинк" је одговор на недостатак правних заступника Икса, некадашњег Твитера, у Бразилу
Обрачун Маска и бразилског судије: Блокирани рачуни "Старлинка" у највећој латиноамеричкој земљиGetty © Joe Raedle

Друштвена мрежа Икс у власништу познатог милијардера Илона Маска на ивици је укидања у тој латиноамеричкој земљи.

Сателитски интернет оператер Илона Маска "Старлинк" објавио је да је бразилски суд наредио да се финансијски рачуни компаније у тој земљи блокирају, усред текућег окршаја око платформе Икс.

Из "Старлинка" су саопштили да су примили налог од судије бразилског Врховног суда Александра де Мораеса којим се "замрзавају 'Старлинкове' финансије", а компанији се забрањује да "обавља финансијске трансакције" у земљи.

Одлука суда да санкционише "Старлинк" је одговор на недостатак правних заступника Икса, некадашњег Твитера, у Бразилу, истакао је извор из суда за Ројтерс.

Де Мораес је у среду издао налог позивајући Маска да именује новог правног заступника компаније за Икс у Бразилу у року од 24 сата. У супротном, та земља би могла да се суочи са забраном у највећој земљи Латинске Америке.

Маск је критиковао порез бразилског судије, тврдећи да је платформа кажњена зато што се противи цензури. Милијардер, који је преузео контролу над Твитером у октобру 2022. и касније га преименовао у Икс, осудио је то што Де Мораес, како тврди, "непрописно кажњава друге акционаре и народ Бразила".

"Спејс икс и Икс су две потпуно различите компаније са различитим акционарима. Поседујем око 40 одсто Спејс икса, тако да је ово апсолутно незаконита диктаторска акција", истакао је Маск.

У "Старлинку" тврде да је Де Мораесова наредба "издата у тајности" и да тој компанији није омогућен приступ било каком законском процесз који је гарантован бразилским Уставом.

"Ова наредба је заснована на неоснованој одлуци да Старлинк треба да буде одговоран за казне које су противуставно наметнуте Иксу", саопштили су из компаније.

Из Икса су раније овог месеца најавили да ће обуставити операције и отпустити своје особље у Бразилу, позивајући се на наводне "налоге о цензури" које је издао Де Мораес, док ће њихова услуга и даље бити доступна бразилским корисницима.

Раније ове године, де Мораес је наредио суспензију већег броја налога на Иксу који наводно припадају "дигиталним милицијама", односно групи утицајних људи повезаних са бившим десничарским председником Жаиром Болсонаром.

Такозване дигиталне милиције оптужене су за ширење неоснованих тврдњи и слање претњи члановима Врховног суда Бразила.

Из Икса су рекли да очекују да ће Де Мораес "ускоро" наредити гашење те мреже, након што је рок истекао у четвртак увече, јер компанија неће поштовати наредбе судије, које је описала као незаконит чин "цензуре политичких противника".

image