Свет

Пољска одбила да обучава украјинску војску на територији Украјине

"Говоримо о обуци на територији Европске уније. По нашем мишљењу, она је најефикаснија", рекао је Залевски, објавила је пољска телевизија
Пољска одбила да обучава украјинску војску на територији УкрајинеGetty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu

Пољска неће учествовати у обуци украјинске војске на територији Украјине, рекао је новинарима заменик министра одбране Павел Залевски уочи почетка неформалног састанка шефова војних ресора ЕУ у Бриселу.

"Говоримо о обуци на територији Европске уније. По нашем мишљењу, она је најефикаснија", рекао је Залевски, објавила је пољска телевизија.

"Можемо да замислимо да постоје земље које ће, на основу билатералних споразума, обучавати украјинске војнике на територији Украјине која им не припада", додао је он.

Претходно је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао да Мађарска не спречава ЕУ да спроведе мисију обуке украјинске војске на територији заједнице, али неће дозволити њено пребацивање на територију Украјине, пошто се појавио велики број тамошњих НАТО трупа, чак и за потребе обуке, представља претњу ескалације.

Сијарто је пре тога рекао да НАТО жели да повећа своју координациону улогу у снабдевању Украјином оружјем и обуци њених војника, 31 држава подржава ову одлуку, а Мађарска не жели и неће да учествује у томе. Мађарско руководство је саопштило да одбија да учествује у НАТО иницијативи, страхујући од даље ескалације. Генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг рекао је да прихвата одлуку Мађарске да не учествује у мисији алијансе да координира помоћ Украјини.

image