Шолц: Сировине су нам хитно потребне, ископавање литијума у Саксонији пројекат највишег приоритета

Немачки канцелар Олаф Шолц је данас у Саксонији посетио локацију пројекта ископавања литијума у близини Алтенберга, и том приликом истакао да Немачка намерава да буде независнија по питању сировина

Немачки канцелар Олаф Шолц поручио је данас да је планирано ископавање литијума у Алтенбергу у немачкој покрајини Саксонији ''пројекат највишег приоритета''.

''Треба да будемо спремни да овако нешто урадимо широм Европе. То није тема само код нас, на многим местима у Европи постоје сировине које можемо да ископавамо и које су нам хитно потребне'', рекао је Шолц и додао да то захтева спремност да се сировине ископавају, и то не само у иностранству, пренео је портал "Вести онлајн".

Шолц је данас посетио покрајину Саксонију и обишао пројекат ископавања литијума у оквиру пројекта "Зинвалд литијум" у близини Алтенберга, и том приликом истакао да Немачка намерава да буде независнија по питању сировина.

Министар економије покрајине Саксоније Мартин Дулиг изјавио је да је потребно да Немачка више користи сопствене сировине.

''Не можемо само да гледамо на свет и верујемо да ће други решити наше проблеме. Сами смо одговорни. Желимо да постанемо независнији. Ми смо земља аутомобила. Имамо интерес да обезбедимо да додатна вредност остане у Саксонији и да се наше сировине и ресурси користе у складу са тим'', рекао је Дулиг, додајући да Немачка жели да покаже да је могуће ископавати литијум уз поштовање високим стандарда.

Генерални директор пројекта ископавања литијума "Зинвалд" Марко Улиг је истакао да је подршка Савезне владе Немачке и покрајине Саксоније важан стуб за будућност и одрживу производњу литијума у Алтенбергу, и додао да Шолцова посета представља сигнал да су производња литијума и модерно рударство високи приоритет, преноси немачки портал.

Пројекат "Зинвалд" предвиђа инвестиције од 500 милиона евра, и очекује се да буде отворено најмање 400 радних места, а пројекат је у складу са одлукама Европске уније о критичним сировинама.

У саопштењу покрајине Саксоније наводи се да пројекат "Зинвалд" "треба препознати и реализовати као стратешки пројекат", и да би покрајина због тога могла дати важан допринос испуњавању националних и европских циљева политике сировина.

Наводи се и да је, под руководством Министарства економије Немачке, посебан фокус стављен на екстракцију литијума, који се описује као централна сировина за производњу батерија и других високотехнолошких производа, попут батерија за електричне аутомобиле.

Очекује се да ће потражња за електричним аутомобилима порасти 35 пута до 2050. године, и да пројекат "Зинвалд" планира да производи 15.000 тона литијум хидроксида компатибилног са батеријама, што покрива потребу за око милион батерија годишње за електричне аутомобиле просечне величине.