Свет

Фон дер Лајен: Орбан мути воду у нашим разговорима о Украјини

Председница Европске комисије се први пут обратила јавности од када је добила други мандат
Фон дер Лајен: Орбан мути воду у нашим разговорима о УкрајиниGetty © Johannes Simon/Getty Images

Говорећи на Форуму о глобалној безбедности (ГЛОБСЕЦ) у Прагу, у свом првом јавном обраћању откако је добила други мандат на месту председнице Европске комисије, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да "неки политичари унутар ЕУ муте ​​воду у нашим разговорима о Украјини".

Како је додала, они за рат "не криве освајача, већ украјинску жељи за слободом", што је јасна алузија на мађарског премијера Виктора Орбана, преноси "Политико".

Фон дер Лајенова је изјавила: "Да ли бисте икада кривили Мађаре за совјетску инвазију 1956. године? Да ли бисте икада кривили Чехе за совјетску репресију 1968?" Одговор на ова питања је, по Фон дер Лајеновој, јасан: "Понашање Кремља је тада било незаконито, а и понашање Кремља је данас противзаконито."

У говору који се фокусирао на одбрану и безбедност, Фон дер Лајенова је рекла да "ми Европљани треба да имамо средства да се одбранимо и заштитимо, и да одвратимо све могуће противнике."

Европљани су, додала је Фон дер Лајенова, "научили лекције" о потрошњи на одбрану након што су били затечени сукобом у Украјини, и да ЕУ треба да изгради сопствене војне и индустријске капацитете.

Вон дер Лајенова  је обећала да ће ускоро именовати комесара за одбрану, додајући да су земље Централне и Источне Европе "веома добро позициониране" да играју већу улогу у европским војним напорима.

image