Свет

Украјина позвала Монголију да ухапси Путина, реаговао Кремљ

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија има "одличан дијалог са нашим пријатељима у Монголији", као и да су да су "сви аспекти (посете) детаљно размотрени"
Украјина позвала Монголију да ухапси Путина, реаговао Кремљwww.globallookpress.com © Herbert Berger

Украјина је данас позвала монголске власти да ухапсе руског председника Владимира Путина по налогу Међународног кривичног суда приликом његове посете 3. септембра, док је Кремљ саопштио да не постоји забринутост везана за тај пут.

"Позивамо монголске власти да испоштују обавезну међународну потерницу и пребаце Путина Међународном кривичном суду у Хагу", саопштило је украјинско Министарство спољних послова у Телеграму.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија има "одличан дијалог са нашим пријатељима у Монголији".

Одговарајући на питање новинара да ли је дошло до разговора са монголским властима о налогу МКС-а, Песков је истакао да су "сви аспекти (посете) детаљно размотрени".

МКС је издао налог за Путиново хапшење у марту 2023, оптужујући руског председника за "противправну депортацију становништва (деце)" и "незаконито пребацивање становништва (деце) из окупираних подручја Украјине у Руску Федерацију".

Москва је те тврдње одбацила као смешне, истичући да евакуација цивила из зона борбених дејстава – где су били гађани украјинском артиљеијом и дроновима – није злочин. Штавише, ни Русија ни Украјина нису потписале Римски статут, тако да МКС нема надлежност по том питању.

Монголија је, међутим, ратификовала оснивачки документ МКС-а 2002, а судија из те земље је пре шест месеци именован да седи на суду.

Путин ће у Монголији учествовати прослави 85. годишњице заједничке победе совјетских и монголских оружаних снага на Халхин Голу.

Почетком августа је актуелни председник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор рекао, коментаришући сличан захтев из украјинске амбасаде, да мексичке власти неће извршити налог МКС против Путина, који је позван на инаугурацију шефа државе.

Шеф одељења за друштвене комуникације бразилског Министарства спољних послова Жоел Соуза Пинто Сампајо рекао је у јулу за РИА Новости да власти те земље планирају да Путину пошаљу позив за учешће на самиту Г20 који ће се одржати у Рио Жанеиру од 18. до 19. новембра.

image