Мадрид: Украјина не може да користи шпанско оружје за нападе на руску територију

Шпанска министарка је поново искључила могућност обуке украјинских војника на територији Украјине, напоменувши да ће се обука 6.000 војника вршити искључиво у Шпанији

Мадрид неће дозволити Украјини да користи шпанско оружје за нападе на територију Руске Федерације, али ће Кијеву наставити да шаље оружје у сврху одбране, изјавила је данас шпанска министарка одбране Маргарита Роблес.

"Оно што Шпанија шаље је оружје и материјал са одбрамбеном наменом, које нема домет до руске територије. Шпанија поштује одлуке других земаља, поштује став Украјине, али нема говора о овлашћењу да се на овај начин користи материјал који шаље Шпанија", рекла је Роблесова пре састанка министара спољних послова и одбране ЕУ.

Она је поново искључила могућност обуке украјинских војника на територији Украјине, напоменувши да ће се обука 6.000 војника вршити искључиво у Шпанији, преноси радио "Кадена СЕР".

Раније је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао да су се министри одбране Европске уније сложили да обука украјинских снага треба да се одвија што је могуће ближе Украјини, али не и на територији те земље.

Говорећи након састанка министара у Бриселу, Борељ је напоменуо да су се званичници сложили да мисија ЕУ треба да обучи 75.000 украјинских војника до краја године.

ЕУ је до сада обучила 60.000 украјинских војника.