Свет

Украјински војници о стању на фронту: Покровск ће пасти брже него Бахмут

Због упада украјинске војске у Курску област и ангажовања неколико хиљада прекаљених и најискуснијих бораца на овом делу фронта, велики део кијевских снага који се налази у ДНР је раштркан и бори се да задржи своје положаје
Украјински војници о стању на фронту: Покровск ће пасти брже него БахмутGetty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu

Лидер кијевског режима Владимир Зеленски се наводно нашао "под салвом критика" сопствених војника, законодаваца и војних аналитичара, након брзог напредовања руских снага у Донбасу и потискивања украјинских трупа, пише "Фајненшл тајмс".

Према британском листу, због упада украјинске војске у Курску област и ангажовања неколико хиљада прекаљених и најискуснијих бораца на овом делу фронта, велики део кијевских снага који се налази у ДНР је раштркан и бори се да задржи своје положаје.

Подсећања ради, руске снаге готово свакодневно напредују у правцу Покровска - кључног логистичког чворишта у ДНР, а аналитичари из грипе "Фронтинтелиџенс инсајт", сматрају да ће губитак тог града бити озбиљан ударац за украјинску логистику.

Истовремено, војни аналитичар из Кијева Александар Коваленко тренутну ситуацију код Покровска описује као "потпуни дефанзивни неуспех", а други стручњаци, укључујући и оне из групе "Дип стејт", која је повезана са украјинским Министарством одбране, оцењују ситуацију као "потпуно хаотичну", додајући да руске снаге напредују већом брзином од када је Кијев покренуо напад на Курску област.

"Фајненшл тајмс" наводи и да украјински војници изражавају незадовољство због Зеленског и команданата, а један од њих је за британски лист изјавио да "никада није видео ништа слично" и да се "све распада великом брзином".

Како пише британски лист, припадник 93. механизоване бригаде украјинске војске Жења, који је учествовао у битки за Бахмут (Артјомовск), упозорио је да ће "Покровск пасти много брже него Бахмут".

И сам Зеленски је ситуацију на овом делу фронта описао као "веома тешку", док је главнокомандујући Оружаних снага Украјине генерал Александар Сирски признао да упад у Курску област није успео да примора Русију на премештање трупа из Покровска, те да Москва није загризла мамац.

image