Повређено седам америчких војника током операције у Ираку: Елиминисани лидери Исламске државе

Према писању Централне команде Војске САД, милитанти елиминисани у пустињи Анбар током операције у четвртак били су наоружани "бројним ватреним оружјем, ручним бомбама и самоубилачким појасевима пуњеним експлозивом"

Војска САД и Ирак покренули су заједнички напад на милитанте за које се сумња да су припадници Исламске државе, у пустињи на западу ове блискоисточне земље, а током операције убијено је 15 људи, док је седам америчких војника повређено, преноси АП, позивајући се на саопштење америчке војске.

Како се наводи, годинама након потискивања милитаната из њиховог самопроглашеног халифата у Ираку и Сирији, америчке снаге су се бориле против остатака Исламске државе, међутим губици које су претрпеле у последњем нападу су већи у односу на пређашње операције.

Према писању Централне команде Војске САД, милитанти елиминисани у пустињи Анбар током операције у четвртак били су наоружани "бројним ватреним оружјем, ручним бомбама и самоубилачким појасевима пуњеним експлозивом".

"Мета операције били су лидери Исламске државе, а циљ је био да се поремети и деградира способност ИД да планира, организује и изводи нападе на ирачке цивиле, као и на држављане САД, савезнике и партнере у региону и изван њега", наводи се у саопштењу америчке Централне команде.

Додаје се и да нема индиција да је било цивилних жртава.

Оружане снаге Ирака су у сопственом саопштењу написале да су "ваздушни напади били усмерени на скровишта, након чега је уследила десантна операција".

"Међу убијеним има кључних лидера ИД", саопштила је ирачка војска, не откривајући њихове идентитете и додала:

"Сва скровишта, наоружање и логистичка подршка су уништени, појаси са експлозивом су безбедно детонирани, а важни документи, идентификациони папири и уређаји за комуникацију су заплењени".

Неименовани званичник америчког Министарства одбране, изјавио је за АП да је пет америчких војника рањено у нападу, док су преостала двојица задобили повреде од пада током операције. Један од њих је одвезен са Блиског истока, док је други евакуисан ради даљег лечења.

"Све особље је у стабилном стању", рекао је он.

Није одмах било јасно зашто је требало два дана да Вашингтон призна да је учествовао у нападу, а Ирак није саопштио да су САД учествовале у операцији када је првобитно најављена.