Свет

Нови дански оптимизам: Победа Украјине у рату са Русијом нема алтернативу

Сви који не подржавају победу Украјине на адекватан начин треба да схвате опасност ситуације, поручила је Мете Фредериксен
Нови дански оптимизам: Победа Украјине у рату са Русијом нема алтернативу© FOTO TANJUG/ GLOBSEC/HOLUBOVA DOROTA/bs

Премијерка Данске Мете Фредериксен изјавила је данас на конференцији ГЛОБСЕЦ у Прагу да победа Украјине у рату са Русијом нема алтернативу.

"Ако победи Русија, неће бити поражена само Украјина, већ и сви ми. Европска унија никад није била тако снажна као данас. Имамо понекад интерне дискусије, али 26 чланица залаже се победу Украјине, а само једна не. Једна земља против целе Европе. Европа никада није била уједињена као сада", поручила је Фредериксенова, преноси "Украјинска правда".

Она је позвала све оне који не подржавају на адекватан начин победу Украјине да "схвате колико је ситуација опасна" и потврдила да Данска не ограничава употребу борбених авиона Ф-16 које је пребацила украјинској војсци.

"Жао ми је што је испорука авиона Ф-16 трајала толико дуго. Била сам спремна да их предам Украјини од самог почетка рата. Али предуго се расправљало о томе да ли је то била исправна одлука или не", рекла је данска премијерка.

image