Свет

Украјина уцењује запослене у НЕ Запорожје: Прете и убиством чланова породица

Кијев таргетира рођаке запослених у нуклеарној електрани у покушају да прикупи информације или их испровоцира да изврше терористички акт, саопштио је руски дипломата Родион Мирошник
Украјина уцењује запослене у НЕ Запорожје: Прете и убиством чланова породица© Photo by Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

Украјина врши притисак на особље у нуклеарној електрани Запорожје у Русији, уз претње да ће убити чланове њихових породица ако одбију да сарађују са Кијевом, тврди високопозиционирани руски дипломата Родион Мирошник.

Много породица је раздвојено током сукоба између Русије и Украјине, а Кијев покушава то да искористи, рекао је у суботу за РИА Новости Мирошник, кога је Министарство спољних послова Москве задужило да прикупи доказе о ратним злочинима Украјине. 

"Безбедносне агенције Кијева намерно таргетирају рођаке запослених у електрани, рекао је Мирошник наводећи да они желе да изврше притисак и испровоцирају их да изврше терористички акт или пренесу информације у интересу Украјине", тврди он.

Било је случајева у којима су људи "дали отказ или мењали посао како би избегли да почине кривично дело", приметио је дипломата.

"Нажалост, нуклеарна електрана Запорожје није једина која има такве проблеме, јер се на сличан начин врши притисак на запослене у другим критичним објектима у Русији", рекао је Мирошник.

Према његовим речима, руске безбедносне агенције су свесне ових пракси Кијева и раде на томе да им се супротставе.

Шеф Међународне агенције за енергетику (ИАЕА) Рафаел Гроси следеће недеље посетиће Запорошку нуклеарну електрану. 

Гроси је, подсетимо, 27. августа посетио Курску нуклеарку, на позив председника Русије Владимира Путина, након чега је изјавио да је ситуација озбиљна и да "постоји опасност од нуклеарног инцидента". 

Тада је открио и да ће следеће недеље отпутовати у Кијев, где ће се састати са Владимиром Зеленским, са којим ће разговарати о ситуацији. 

Украјинске снаге већ дуже време изводе нападе на нуклеарне објекте. Мета њихових напада до сада је претежно била Запорошка нуклеарка, иначе, највећи нуклеарни објекат у Европи.

image