Француски политичар: Фон дер Лајенова гура земље ка војном сукобу

Филипо је подсетио на говор шефице ЕК у петак на форуму GLOBSEC 2024

Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен је својим изјавама на међународном безбедносном форуму GLOBSEC 2024 у Прагу потврдила да жели рат и да гура земље ка војном сукобу, рекао лидер француске партије "Патриоте" Флоријан Филипо.

Филипо је подсетио на говор шефице ЕК у петак на форуму где је рекла да "мир не треба узимати здраво за готово" и критиковала је "мировну мисију" мађарског премијера Виктора Орбана.

Фон дер Лајенова је рекла да "неки политичари унутар ЕУ муте ​​воду у разговорима о Украјини" додајући да они за рат "не криве агресора, већ украјинску жељу за слободом", што је јасна алузија на мађарског премијера Виктора Орбана, писао је у петак "Политико".

"Потпуно лудило, она жели рат, она се залаже за рат, она одбија мир и жели да наметне веома опасну 'европску војску'", написао је Филипо на друштвеној мрежи Икс.

У последње време на Западу се све више појављују идеје о директном оружаном сукобу између НАТО-а и Руске Федерације.

Кремљ је напоменуо да Руска Федерација не представља претњу, да никоме не прети, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе.

Поред тога, Руска Федерација је последњих година забележила незапамћену активност НАТО-а у близини својих западних граница. Алијанса проширује иницијативе и назива то "обуздавањем руске агресије".

Москва је више пута изражавала забринутост због гомилања снага савеза у Европи.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да Москва остаје отворена за дијалог са НАТО-ом, али на равноправној основи, док Запад мора да напусти курс милитаризације континента.