Свет

Предизборно обећање председничког кандидата у Пољској: Ако победим, стрељаћу

Славомир Менцен обећао је да ће се, ако буде изабран за председника, "супротставити левичарским идеолозима", што је, по његовом мишљењу, данас распрострањено у западним земљама, као и у Пољској
Предизборно обећање председничког кандидата у Пољској: Ако победим, стрељаћуGetty © Beata Zawrzel/NurPhoto

Кандидат за председника Пољске Славомир Менцен обећао је да ће илегални мигранти на пољској граници бити стрељани ако буде изабран за шефа државе.

Менцен је тренутно једини политичар који је званично најавио учешће на председничким изборима који би требало да се одрже следеће године. Он је председник странке Нова нада, која је део коалиције националиста и евроскептика "Конфедерација".

"Ако неко покуша илегално да пређе границу пољске државе, једноставно треба да буде стрељан", рекао је Менцен на конгресу странке у суботу у Варшави.

Такође је обећао да ће се, ако буде изабран за председника, "супротставити левичарским идеолозима", што је, по његовом мишљењу, данас распрострањено у западним земљама, као и у Пољској, залагао се за јачање права на васпитање деце, што је у његовом мишљење, припада родитељима, а не држави.

Менцен је напоменуо да ће као председник бити најактивнији од шефова пољске државе, који су, према његовом мишљењу, до сада функционисали као марионете својих партијских лидера, укључујући и у погледу слања закона у парламент и стављања вета на законе.

Датум пољских председничких избора још није објављен, па политичари не журе да најављују учешће на њима. Раније је пољски министар спољних послова Радослав Сикорски рекао да би премијер Доналд Туск могао да предложи своју кандидатуру за место шефа државе.

image