Долази зима, дуга и хладна: Украјинци стрепе од несташица струје и криве власти за њих

Кијев покушава да смисли како да избегне вишесатна искључења струје

Руски удари на инфраструктурне циљеве у Украјини изазвали су страх од предстојеће зиме, нарочито након што је Владимир Зеленски у јуну проценио да су их ти напади "коштали" 80 одсто капацитета термоелектране и трећину производње хидроенергије, што је кључно за несметано снабдевање електричном енергијом.

Дизел генератори постају нормалан део живота. Ове године продужене рестрикције струје, некада карактеристика јесени и зиме, трајале су током целог лета.

Најновији удари на инфраструктурне објекте уследили су након изненадног упада Украјине у руску Курску област. Био је то подсетник Кијеву да проблеми са струјом нису нестали и да ће сада морати да нађу начин да обнове оштећене електране и одбране их - и истовремено држе линију фронта.

Многи сумњају да су украјинске власти способне то да ураде, пише "Блумберг". "Званичници увек наглашавају да ће бити тешко, али да ћемо преживети ако не буде даље штете", рекао је један становник Кијева. Проблем је што се "физичка заштита енергетских објеката, у ствари, показала безвредном", додао је.

Уз то, власти су повећале притисак на сопствено становништво, скоро удвостручивши тарифе за струју у јуну, што тешко да је помогло да се угуши гнев јавности.

Украјинци истовремено криве и Русију и сопствену владу за проблеме са струјом, каже Владимир Фесенко, шеф истраживачког института Пента у Кијеву. Многи грађани и даље верују да су рестрикције струје последица корупције и извоза електричне енергије.

Зеленски је раније најавио да ће ове године додати један гигават децентрализованог капацитета, замењујући оштећене велике термо и хидроелектране у земљи стотинама мањих електрана које могу "лакше" да се сакрију.

Тај план зависи од природног гаса, који земља и даље делимично увози упркос намерама да постане самодовољна.

Са свега неколико месеци пре зиме, стручњаци сматрају да је тај план дошао прекасно.

"Скоро је немогуће постићи ове додатне капацитете до краја године", рекао је Денис Саква, енергетски аналитичар у кијевској инвестиционој банци "Драгон капитал".

Ако Украјина успе да децентрализује производњу електричне енергије, Москва ће преусмерити своје ударе на системе за дистрибуцију гаса, што већ и чини.

"Дефинитивно смо забринути", рекао је Алексиј Чернишов, главни извршни директор украјинске државне енергетске компаније "Нафтогас". "Руси су почели да нападају наша подземна складишта на западу Украјине", додао је.

За сада, стална неизвесност изазвана руским нападима отежава Украјинцима да планирају краткорочно, а камоли за зиму. Украјинска централна банка предвиђа да ће још 400.000 људи напустити земљу ове године због потешкоћа као што су непрекидни нестанци струје и претње енергетској инфраструктури.