Албанска православна црква подржала канонску Украјинску православну цркву

У саопштењу се истиче да се на тај начин уводи прогон више милиона украјинских православних верника, епископа, свештеника, монаха и монахиња, који су сви, под руководством митрополита Онуфрија, чланови Цркве која је "једна, света, саборна и апостолска"

Свети Синод Албанске православне цркве подржао је канонску Украјинску православну цркву чије деловање је недавно забрањено у Украјини.

"Прогон, затварање, скрнављење светиња, одузимање црквене и манастирске имовине су брутални поступци. Они постају још грубљи када их намећу законодавна тела демократских земаља. Закон бр. 8371/24.8.2024, коју је недавно усвојио украјински парламент, јасно има за циљ укидање канонске Украјинске православне цркве", наводи се у саопштењу Светог синода Албанске православне цркве које је објављено на сајту Српске православне цркве.

У саопштењу се истиче да се на тај начин уводи прогон више милиона украјинских православних верника, епископа, свештеника, монаха и монахиња, који су сви, под руководством митрополита Онуфрија, чланови Цркве која је "једна, света, саборна и апостолска".

"Ми се, страдајући са својом прогоњеном браћом, увелико молимо за престанак крвавих борби које повређују сав украјински народ без изузетка, као и за укидање овог апсурдног закона, да би победили мир и јединство Православља чиме би оно испунило своје сведочење широм света", наводи се у саопштењу Светог Синода Албанске православне цркве.

Подсетимо, Украјинска Рада је пре неколико дана усвојила закон који ће омогућити забрану рада Украјинске православне цркве на територији те земље.

Владимир Зеленски је најавио 10. августа да власт припрема закон који ће "ојачати украјинску духовну независност" и "лишити Москву могућности да ограничава слободу Украјинаца".

Посланик Раде Владимир Вјатрович раније је за "Униан.нет" објаснио да закон има за циљ забрану рада РПЦ у Украјини и повезаних са њом структура, чији се центри налазе у Москви.