Свет

Јерменија и Азербејџан близу мировног споразума?

Две стране кажу да су близу договора, неколико дана после разговора Путина са Алијевим
Јерменија и Азербејџан близу мировног споразума?Getty © Sean Gallup / Staff

Дуго очекивани споразум који би могао да донесе мир на Јужном Кавказу после деценија сукоба је близу, потврдиле су Јерменија и Азербејџан.

На конференцији за новинаре у суботу, јерменски премијер Никол Пашињан рекао је да је његова влада дала званичну понуду Азербејџану да потпише мировни споразум, након што је оценио да је постигнут довољан напредак по кључним питањима у билатералним разговорима последњих месеци.

"Имамо 17 чланова у најновијем нацрту мировног уговора. Њих тринаест, укључујући преамбулу, су у потпуности усаглашени", рекао је Пашињан. "Нудимо следеће - да узмемо све договорене чланове и формулације и потпишемо то као мировни споразум."

Најава могућег мировног споразума уследила је након што је председник Русије Владимир Путин разговарао са азербејџанским колегом Илхамом Алијевим о припреми азербејџанско-јерменског мировног договора, делимитацији и демаркацији границе и деблокади транспортних комуникација између Јерменије и Азербејџана.

Убрзо после телегонског разговора, Јерменија и Азербејџан су објавили да је потписан споразум о заједничкој граничној комисији за демаркацију и разграничење њихове заједничке границе.

Две земље се последњих година бориле у низу сукоба, како око Нагорно-Карахаба који контролише Азербејџан, тако и унутар међународно признатих граница Јерменије.

image