Јерменија и Азербејџан близу мировног споразума?

Две стране кажу да су близу договора, неколико дана после разговора Путина са Алијевим

Дуго очекивани споразум који би могао да донесе мир на Јужном Кавказу после деценија сукоба је близу, потврдиле су Јерменија и Азербејџан.

На конференцији за новинаре у суботу, јерменски премијер Никол Пашињан рекао је да је његова влада дала званичну понуду Азербејџану да потпише мировни споразум, након што је оценио да је постигнут довољан напредак по кључним питањима у билатералним разговорима последњих месеци.

"Имамо 17 чланова у најновијем нацрту мировног уговора. Њих тринаест, укључујући преамбулу, су у потпуности усаглашени", рекао је Пашињан. "Нудимо следеће - да узмемо све договорене чланове и формулације и потпишемо то као мировни споразум."

Најава могућег мировног споразума уследила је након што је председник Русије Владимир Путин разговарао са азербејџанским колегом Илхамом Алијевим о припреми азербејџанско-јерменског мировног договора, делимитацији и демаркацији границе и деблокади транспортних комуникација између Јерменије и Азербејџана.

Убрзо после телегонског разговора, Јерменија и Азербејџан су објавили да је потписан споразум о заједничкој граничној комисији за демаркацију и разграничење њихове заједничке границе.

Две земље се последњих година бориле у низу сукоба, како око Нагорно-Карахаба који контролише Азербејџан, тако и унутар међународно признатих граница Јерменије.