Свет

Кенеди Млађи тужио изборни одбор Северне Каролине јер неће да га уклони са гласачког листића

Демократска већина одбила је захтев Кенедијеве кампање уз образложење да је прекасно
Кенеди Млађи тужио изборни одбор Северне Каролине јер неће да га уклони са гласачког листићаGetty © Shannon Finney / Contributor

Независни кандидат Роберт Кенеди Млађи поднео је тужбу против изборног одбора Северне Каролине у покушају да уклони своје име са гласачког листића у тој држави, након што је обуставио кампању и подржао републиканца Доналда Трампа.

У тужби поднетој у петак Вишем суду округа Вејк наводи се да је одбијање одбора да уклони његово име као председничког кандидата треће стране прекршило државни изборни закон и његово право на слободу говора, пренели су локални медији.

"С обзиром на то да се назиру новембарски избори и да се рокови за гласање брзо приближавају, Кенеди нема другог избора него да се обрати овом суду за хитну помоћ", наводи се у тужби.

Откако је прошле недеље суспендовао своју кампању и подржао бившег председника Доналда Трампа, Кенеди настоји да повуче своје име са листића у државама у којима би трка могла да буде тесна, као што је Северна Каролина, пише Ројтерс.

Истовремено, Кенеди се потрудио да остане на гласачком листићу у државама попут Њујорка где се не очекује да ће то направити разлику у борби између Трампа и потпредседнице Камале Харис.

Осим ако суд не интервенише, Кенедијево име ће се појавити на гласачком листићу у Северној Каролини у новембру.

У четвртак је троје демократа у одбору Северне Каролине надгласало двојицу републиканаца и захтев да се Кенеди и његова кандидаткиња Никол Шанахан уклоне са листе је одбијен.

Демократска већина је рекла да је прекасно, с обзиром да је 67 од 100 округа у држави почело штампање гласачких листића, од којих први мора да буде послат до 6. септембра.

image