САД нису у стању да испоруче значајну количину АТАЦМС-а Украјини: Немамо довољно ракета на залихама

Упркос жељама Кијева, делује да Вашингтон тренутно није у стању да их оствари

Вашингтон је јасно ставио до знања да не може испоручити Кијеву значајну количину тактичких балистичких ракета МГМ-140 АТАЦМС у блиској будућности, пише Си-Ен-Ен, позивајући се на речи неименованог америчког званичника.

Украјински министар одбране Рустем Умеров састао се са америчким колегом Лојдом Остином у Пентагону раније током недеље, како би разговарали о додатној војној помоћи. Током састанка он је наводно Остину представио листу мета "високе вредности", дубоко унутар територије Русије, које би Кијев желео да уништи америчким наоружањем.

Умеров је у интервјуу за Си-Ен-Ен, након састанка, изнео тврдњу да Украјина покушава да укине забрану употребе АТАЦМС-а за "самоодбрану", уз аргументацију да се "аеродроми који се користе за ударе по украјинским градовима налазе у домету за нападе по дубини".

Међутим, званичник Министарства одбране САД изјавио је за амерички канал да су многе мете са украјинске "листе жеља" заправо изван домета поменутих ракета, будући да је Москва изместила своја средства велике вредности далеко од фронта.

Подсећања ради, домет АТАЦМС ракета је 165 до 300 км у зависности од тога да ли се ради о верзији "М39 блок 1" или "М39А1 Блок 1", а САД су Украјини испоручиле обе верзије.

"САД су такође јасно ставиле дознања да Кијев не треба да очекује још једну испоруку значајне количине АТАЦМС-а због ограниченог броја ових ракета на залихама САД и дугог временског периода потребног за њихову производњу", рекао је амерички званичник и додао да је Украјина до сада добила веома "ограничену" испоруку ових ракета.

Тренутна власт САД је повукла линију о питању напада на циљеве у дубини руске територије тек након што је једна од ракета АТАЦМС, наоружана бојевом главом са касетном муницијом, погодила плажу на Криму у јуну. Москва је оптужила Вашингтон да је одобрио овај и друге акте тероризма против цивила и саопштила да постоји могућност да ће заузврат наоружати "државе и ентитете" широм света, који су непријатељски настројени према САД.

Вреди подсетити и да је портпарол Пентагона генерал-мајор Ратног ваздухопловства САД Пет Рајдер пре неколико дана изјавио да се "политика САД није променила", што значи да је Украјини дозвољено да користи америчко наоружање само да се "брани од прекограничних напада, али не и за нападе по дубини територије коју САД признају као руску".

Међутим, портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је новинарима у понедељак да ће Вашингтон "наставити разговоре са Украјинцима".

С друге стране, Москва је упозорила да су било какви разговори о употреби ових ракета за нападе по територији Русије веома опасни.

"Ово је уцена и покушај да се створи утисак да Запад жели да избегне претерану ескалацију, али заправо то је варка. Запад не жели да избегне ескалацију. Једноставно речено, Запад тражи невоље. Верујем да је то свима већ очигледно", рекао је министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров током конференције за новинаре у уторак.