Свет

У Дрездену одржан тајни састанак НАТО-а и Украјине: Немци искористили прилику да прикажу наоружање

Међу темама о којима се дискутовало, биле су нове оперативне области НАТО-а у Шведској и Финској, које су се Алијанси придружиле у протеклих годину и по дана, као и анализа претњи и лекција научених током сукоба у Украјини
У Дрездену одржан тајни састанак НАТО-а и Украјине: Немци искористили прилику да прикажу наоружањеwww.globallookpress.com © IMAGO/Schoening

Највиши војни званичници из држава чланица НАТО и Украјине састали су се у немачком граду Дрездену, ради тајних разговора, раније током недеље, пише "Билд".

Немачки лист наводи да је земља домаћин искористила прилику да рекламира најновије иновације својих произвођача оружја и подсећа да је раније током месеца, водећа компанија немачке одбрамене индустрије - "Рајнметал" - најавила да је готово удвостручила "чист" профит у првој половини 2024, те да је сукоб у Украјини један од фактора који је "значајно унапредио пословни учинак".

Према писању "Билда", састанци иза затворених врата у Дрездену одржани су од уторка до четвртка, а на њима су учествовали команданти копнених снага из 35 европских држава, као и из Украјине и САД, а читав догађај "обавијен је велом тајне уз појачане мере безбедности због забринутости о шпијунирању".

Међу темама о којима се дискутовало, биле су нове оперативне области НАТО-а у Шведској и Финској, које су се Алијанси придружиле у протеклих годину и по дана, као и анализа претњи и лекција научених током сукоба у Украјини.

Немачки лист пише и да је током састанака приказана опрема немачке одбрамбене индустрије, укључујући "Рајнметалов" систем ПВО "скајренџер", који је због револверског аутоматског топа и моћног радара описан као "идеалан за пресретање непријатељских дронова".

Овај систем, према тврдњама Бјордна Бернхарда, директора "Рајнметаловог" сектора за производњу копнених система, изнетих у јуну, монтиран на шасије тенкова "леопард 1" би ускоро могао бити испоручен Украјини. 

Осим "скајренџера", присутнима је приказана самоходна хаубица РЦХ 155 у калибру 155 мм, са аутоматизованим топом и системом допуне муниције, а првих 54 јединица овог оруђа требало би да буде испоручено Украјини следеће године, тврди "Билд".

Подсећања ради, "Рајнметал" тренутно ради и на отварању нове фабрике у Доњој Саксонији, а у мају је најављено да ће компанија настојати да производи 700.000 артиљеријских граната на годишњем нивоу до 2025. Поред фабрике у Немачкој, компанија је у јуну најавила отварање постројења за поправку и одржавање тенкова на западу Украјине и открила да планира успостављање неколико фабрика за производњу муниције и средстава ПВО на украјинској територији.

Због тога, руски званичници су у више наврата упозоравали да ће Москва ове објекте посматрати као "легитимне мете".

image