Свет

Холандија испоручује "викинге" Украјини: Кијев ће добити 28 амфибијских оклопњака

Током прошле године, 36 холандских возила БвС 10, као и 20 британских "викинга" послати су у Украјину у оквиру логистичке помоћи
Холандија испоручује "викинге" Украјини: Кијев ће добити 28 амфибијских оклопњакаGetty © Ben Birchall - PA Images/PA Images

Холандија ће послати Украјини 28 амфибијских оклопних возила БвС10 "викинг", саопштио је холандски министар одбране Рубен Брекелманс.

"Украјини је очајнички потребна наша помоћ у борби против руског агресора. Холандија ће им послати 28 теренских возила 'викинг'. Припадници Маринског корпуса су обучили украјинске војнике како да их користе", навео је министар на друштвеној мрежи Икс.

Возило "викинг" је амфибијско оклопно возило шведско-британске производње које производи компанија "БАЕ системс" за потребе морнаричке пешадије у Холандији, Великој Британији, Шведској, Аустрији и Француској.

Током прошле године, 36 холандских возила БвС 10, као и 20 британских "викинга" послати су у Украјину у оквиру логистичке помоћи.

Подсећања ради, холандско Министарство одбране је крајем јула саопштило да су Холандија и Данска спремне да испоруче Украјини 14 модификованих тенкова "леопард 2".

Тенкове је у потпуности модификовао немачки произвођач оружја "Рајнметал", а након вишемесечног тестирања спремни су за испоруку пре краја лета, навело је тада холандско министарство.

У саопштењу министарства није наведен датум испоруке.

image